
Maurice Peters uit Meerssen komt met een bijzondere nieuwe uitgave van vastelaoveskraker 'Sjiengeleboem'. Hij zingt het als postuum duet met zijn 1963 overleden vader Felix Peters.
Nieuwe studiotechnieken maken het mogelijk om de stem van Felix Peters uit de originele opname te filteren en deze in een nieuwe versie te hergebruiken.
Felix Peters was geen onbekende artiest, als voormalig hofzanger van Venlose carnavalsvereniging Jocus. Hij werd geroemd tijdens Venlose liedjesavonden en bracht in 1950 een paar klassieke vastelaovesnummers uit. Het allerbekendste nummer van Peters is zonder twijfel 'Sjiengeleboem', een lied geschreven door Sef en Lei Hendrickx.
Zijn zoon Maurice Peters was drie maanden oud toen Felix Peters in 1963 verongelukte. 'Mijn moeder en de familie Peters in Venlo, hebben pap altijd in ere gehouden. Ik ben zelf muzikaal, speel in een paar bands en vond het tijd dat ik een eerbetoon aan hem moest brengen'.
Door nieuwe technische mogelijkheden lukt het om alleen de audio van de stem van zijn vader van de originele uitgave te filteren. Hierdoor kan Maurice nu in samenspel met zijn vader het 'Sjiengeleboem' opnemen.
Toch is de timing voor het opnieuw uitbrengen niet alleen aan de technische mogelijkheden te wijten. 'Het is in 2023 precies 66 jaar geleden dat pap dit liedje op plaat heeft gezet, dus dat is een mooi moment', zegt Maurice Peters.
Bekijk hier de reportage tijdens de studio-opname.
Ook de Maastrichtse zanger John Tana levert een muzikale bijdrage aan het nummer. Tana is een achterneef van Peters en luisterde recentelijk pas naar de Venlose klassieker. "Ik kende het nummer niet goed, maar toen Maurice het liet horen ging er wel een belletje rinkelen. Om ook het Maastrichtse publiek erin te betrekken en dicht bij zichzelf te blijven, levert hij zijn bijdrage wel op zijn eigen manier. "Ik denk wel dat ik het gewoon in het Maastrichts ga zingen. Zo kunnen mensen uit Maastricht dit lied ook meezingen."
Felix Peters had voor het eerst succes op Jocus Leedjesaovend in 1950 toen hij de liedjeswedstrijd won met het nummer 'Sjiengeleboem'. Hij won nog twee keer, in 1959 met 'Waat kan ik dao aan doon?' en een jaar later in 1960 met 'De veuroetgank' beter bekend als 'Mien linkerbein en mien rechterbein'. Hij werd ook twee keer derde op de liedjesavond bij Jocus met 'Eine groete of eine kleine' in 1957 en het liedje 'Blauwe auge' in 1961.
Felix Peters werkte mee aan 10 plaatopnames, onder meer bij Philips en Decca.
L11 Alaaf
Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook.
Luister non-stop naar de leukste vastelaovesliedjes via L11AlaafRadio.nl.