Zondag 13 maart

Zondag 13 maart

In de Klassieke Avond is de bekendste komische opera van Richard Strauss te horen: Der Rosenkavalier.
Opera Zuid bracht Der Rosenkavalier op 19 november vorig jaar in Maastricht in premiere.

De regie is van Anton Nekovar, dirigent is Ed Spanjaard en hij leidt het Limburgs Symfonie Orkest en het Zuidelijk Theaterkoor.

De rolverdeling:
Karin Strobos - 'Rosenkavalier' Octavian
Johanni van Oostrum - Feldmarschallin Fürstin Lerchenau
Martin Blasius - Baron Ochs auf Lerchenau
Rolf A. Scheider - Herr von Faninal
Kim Savelsbergh - Sophie
Catherine Veillerobe - Jungfer Marianne Leitmetzerin
Mark Omvlee - Valzacchi
Fiona Kimm - Annina
Marcel van Dieren - Polizeikommissar / Notar
Joan Ribalta - Wirt / Sänger

Het is het verhaal over de oudere Marschallin, die een verhouding heeft met de véél jongere Octavian. Hun romance wordt verstoord door de ietwat louche Baron Ochs, die van plan is het burgermeisje Sophie te trouwen. Overigens - alleen maar om de centen, want Sophie's vader is niet van adel, maar door zijn geld omhoog gestuwd in de sociale rangorde.
Baron Ochs vraagt de Marschallin om een Rosenkavalier voor hem te zoeken. Die rozencavalier moet naar Sophie worden gestuurd, om namens de Baron een zilveren roos aan te bieden als liefdesgeschenk. De Marschallin bedenkt dat Octavian Rosenkavalier moet zijn.
Maar natuurlijk - Octavian en Sophie worden verliefd op elkaar. Op die manier boort de Marschallin de baron zijn bruidje door de neus. En de Marschallin zelf doet afstand van de jonge Octavian, want zij weet dat haar relatie met Octavian niet kan standhouden, omdat zij zoveel ouder is dan Octavian.

Der Rosenkavalier is een lange opera - de uitzending van De Klassieke Avond van L1 radio gaat zondag ononderbroken door tot 21.00 uur.

Logo 1Limburg

Programma's