Zondag 11 december: Dichtbij en toch ver weg

Zondag 11 december: Dichtbij en toch ver weg

"Wat ik ben ik blij dat ik je zie", zegt Garold Joosten als ik naast hem neerplof. Even daarvoor zag hij me de Geerstraat oversteken, op weg om een glimp op te vangen van de sloopwerkzaamheden. "Weet je wat, ik rij met je naar de Apollolaan, daar heb je veel beter zicht." Zonder op antwoord te wachten keert hij zijn wagen. "Dat mag hier eigenlijk niet", praat hij hardop tegen zichzelf. "Ach, daar kom je gemakkelijk mee weg. Je hebt immers zo'n lichtgevend hesje aan", stel ik hem gerust. Joosten is operationeel beheerder van de Homerusflat en winkelcentrum 't Loon. hij maakt normaliter ontzettend lange dagen. Wanneer ik om vijf uur 's ochtends richting station voor de trein naar Amsterdam ga, is hij al in het gebouw in de weer. Staat altijd voor iedereen klaar, cijfert zichzelf weg. De gedwongen sloop, gesloten winkels, geëvacueerde bewoners: hij is er kapot van. Tijdens de korte autorit naar de zijkant van het gebouw, vuurt hij vragen op me af. Zit iedereen nog in Motel Van der Valk? Wie is waar ondergebracht? Hoe bevalt het nog in het hotel? Vind ik het niet erg om zo ver weg in Maastricht te zitten? Vang me zus me goed op? "Mijn vrouw en ik denken iedere dag aan jullie", vertelt hij. Een dag nadat we zijn geëvacueerd stonden Garold en z'n vrouw Lilian al op de stoep van ons tijdelijke onderkomen. De zelfgemaakte kaart van Lilian staat op een prominente plek in 'onze' bewonersruimte in het hotel.

Lach én traan
Veel zie ik uiteindelijk niet van de voortgang van de sloop. Om één uur moet ik alweer in Kunstencentrum Signe zijn om deel te nemen aan het (h)ear festival voor geluidskunst. Natuurlijk biedt Joosten aan me te brengen. We nemen afscheid, hij belooft de komende week weer op bezoek te gaan bij de bewoners die zijn achtergebleven in het hotel. Ik neem me voor er dan ook bij te zijn. Een dik uur later bijt ik met mijn korte lezing de spits van het festival af. Ik laat een foto zien van 't Loon eind jaren zestig. Van de Homerusflat zijn enkel de eerste vijf etages te zien. Tijdens mijn lofzang op de schoonheid van het gebouw slik ik snel een traan weg. Blijkbaar zitten de emoties hoger dan ik dacht. Gelukkig houd ik me redelijk staande. Tijdens de pauzes word ik uitgehoord door vrienden en bekenden. De emoties lach ik weg: "Sorry dat ik vandaag niet kan dj'en: de meeste muziek heb ik moeten achterlaten in mijn appartement." De ironie van een lach én een traan werkt. Dat wist de geniale popband Pet Shop Boys ook al. Uitgerekend hun tweede album 'Actually' ligt nog in mijn woning, hoog boven Heerlen.

Eutropolis-metro
Tijdens een live-uitvoering later op de avond is het druk in de tot concertzaaltje omgebouwde bovenkamer van het kunstencentrum. Een vrouw die ik niet ken gaat voor me staan, draait zich om en verontschuldigd zich: "Sorry, dat deed ik niet express. Zeker niet na alles wat je al hebt meegemaakt. Jij bent Theo hè? Je woont boven 't Loon." Haar opmerking ontroert me. Ik zou haar het liefst het hele verhaal vertellen. Nog een keer vertellen, eigenlijk. Want ik raak er niet over uitgesproken. Is dat mijn manier van verwerken? Na afloop van (h)ear festival zit ik in de laatste trein naar Maastricht. In mijn eentje. En ja, dat voelt ontzettend eenzaam. In de verte vervagen de contouren van 't Loon. De Eutropolis-metro, zoals ik de boemel tussen Heerlen en Maastricht altijd noem, passeert Motel Van der Valk. In het holst van de nacht onderweg, ver weg van thuis dat eigenlijk zo dichtbij is. Dat went nooit.

L1mburg Centraal - 19 februari 2020

L1mburg Centraal - 19 februari 2020

L1mburg Centraal: prinsen treffen elkaar in Roermond

L1mburg Centraal: prinsen treffen elkaar in Roermond

Vastelaovend zonder Geer in Venlo: 'Wij vergeten hem niet'

Vastelaovend zonder Geer in Venlo: 'Wij vergeten hem niet'

L1mburg Centraal: katalysator Toyota Prius in Limburg in trek bij dieven

L1mburg Centraal: katalysator Toyota Prius in Limburg in trek bij dieven

Vastelaovescafé in Afferden

Vastelaovescafé in Afferden

L1mburg Centraal: Max Verstappen test zijn nieuwe bolide

L1mburg Centraal: Max Verstappen test zijn nieuwe bolide

Logo 1Limburg

Programma's