Zomers warm in Limburg dus L1 heeft recepten voor een lekkere barbecue

Afbeelding ter illustratie © L1
Op zoek naar recepten voor lekkere dingen die een barbecue mooier en leuker maken? Dan ben je hier aan het goede adres!

Gezond barbecuen

Kip!

Gepoft

Drie maal is... mosselen

Alternatieve recepten

Huzarensalade, sla met cocktailsaus en veel vlees en vis op het rooster. Zo ziet de barbecuemaaltijd voor veel Limburgers er uit. Maar René Nevels van de Hotel Managementschool Maastricht komt met verrassende alternatieven, zoals een rolletje courgette en een heerlijke caesarsalade.
Zomers warm in Limburg dus L1 heeft recepten voor een lekkere barbecue
Zomers warm in Limburg dus L1 heeft recepten voor een lekkere barbecue

Salade met boontjes – rucola en pijnboompitjes

# deze salade kan lauwwarm als koud gegeten worden bij de BBQ
Ingrediënten:
50 g pijnboompitten kort bakken (kleuren) in een beetje notenolie
Notenolie
500 g bonen – harico verts – boterboontjes of sperziebonen blancheren (koken)
2 sjalotten snipperen (zeer fijnsnijden)
2 teentjes knoflook fijnwrijven
3 eetlepels sherryazijn
100 g rucola
Geraspte oude kaas
Olijfolie
Bereiding:
1 sjalotten en knoflook in een beetje olijfolie aanfruiten (verwarmen niet kleuren)
2 boontjes toevoegen en kort bakken – sherryazijn toevoegen en iets afkoelen
3 meng de boontjes in een kom met de rucola en garneer met de pijnboompitten en kaas
Ketchup
Ingrediënten:
2 ½ kg tomaten in kleine stukjes
500 g ui gesnipperd
2 rode paprika in brunoise
½ bos knoflook fijnwrijven
1 jeneverbes
1 steranijs
1 kaneelstokje
1 cm gember
2 eetl honing
2 tk tijm
2 tk rozemarijn
Peper – zout
Bereiding:
1 alle ingrediënten (behalve de tijm / rozemarijn) in een ruime pan met een bodem water
2 de ingrediënten +- 1 uur zacht pruttelen – de laatste 10 min de kruiden toevoegen
3 giet alles door een zeef en laat rustig uitlekken
4 zet de gezeefde vloeistof in een pan weer op het vuur en laat rustig inkoken tot een mooie dikte en breng op smaak

Rolletje courgette


Ingrediënten:
18 plakken courgette 3 mm dik in de lengte snijden
400 g bacon fijngesneden
+- 200 g geraspte oude kaas
1/5 bos basilicum fijngehakt
½ spaans pepertje (zonder pitjes) fijngesneden
2 citroenen rasp / sap
3 teentjes knoflook fijngewreven
Olie
Zout – peper
Bereiding:
1 grill de courgette
2 bacon kort bakken – pepertje en knoflook toevoegen en kort meebakken
3 van het vuur citroensap - citroenrasp en basilicum erdoor roeren en proeven
4 verdeel over de courgette en bestrooi met kaas en oprollen
5 kort voor serveren in de oven opwarmen of salamander

Komkommer kimchee


1 komkommer
40 g suiker
5 g zeezout
30 ml sojasaus
3 cm gember in zeer fijne julienne
4 tn knoflook fijngewreven
30 ml nam pla
¼ theel cayennepeper (evt. later nog toevoegen)
2 st bosui in fijne ringen gesneden
2à3 bospeen in fijne julienne snijden
½ kleine rode ui in fijne halve ringen snijden
Bereiding:
1 snij de komkommer doormidden - verwijder zaadlijst en in de lengte weer doormidden snijden
2 komkommer in stukjes snijden van 3 mm (kwart maantjes)
3 meng de komkommer met ¼ suiker en zout en leg op een zeef min. 10 min
4 meng de rest van de ingrediënten en voeg de komkommer eraan toe
# goed mengen – hoe langer marineren hoe beter

Citrus/vanille-dressing


Ingrediënten:
3 sinaasappels
3 citroenen
Poedersuiker +- 1 eetl
½ vanillestokje
1 ½ dl azijn
1 eetl mosterd
3 ½ dl zonnebloemolie
Peper / zout
Bereiding:
1 rasp de citrusvruchten en uitpersen
2 verwarm het sap in een pan met poedersuiker en voeg het vanillemerg eraan toe
3 breng aan de kook en tot de helft inkoken en voeg de azijn – rasp en mosterd eraan toe
4 met de staafmixer de olie eraan toevoegen en op smaak brengen met zout / peper en eventueel poedersuiker

Caesarsalade


Ingrediënten garnituur:
4 little gems (sla) plukken en wassen
Croutons
4 eieren 6 min gekookt
Parmezaanse kaas grof geraspt
Ansjovis filet
Verse kruiden uit eigen tuin
Ingrediënten dressing:
2 eieren 3 min koken
2 teentjes knoflook fijn gewreven
100 g Parmezaanse kaas geraspt of stukjes
scheutje Martini
worcestersaus
1 citroen geperst
Zout / peper
Bereiding:
1 eieren – knoflook – kaas fijn draaien (keukenmachine)
2 breng op smaak met martini – worcestersaus citroensap en zout / peper
Opmaak:
1 geplukte sla aanmaken met een beetje dressing in een grote schaal
2 verdeel het garnituur mooi over de sla en dresseer een beetje dressing over het gerecht