Blog: zelden was LVK-jury zo eensgezind

Blog: zelden was LVK-jury zo eensgezind

5 februari 2012 - De uitslag van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) heeft dit jaar heel veel discussie opgeroepen, vooral via de sociale media. De drempel van sociale media om (ongenuanceerde) opmerkingen te maken is heel erg laag.

De feiten spelen nauwelijks een rol, het is vooral emotie. Hetzelfde geldt voor het boe-geroep bij de bekendmaking dat W-Dreej de winnaar was geworden van het 36ste LVK.

In de kolkende massa in de veilinghal van Margraten heb je niet zo'n scherp beeld van de uitslagen per deeljury. Met een scheutje teleurstelling erbij ('mijn' groep weer niet gewonnen), leidde dat tot boe-geroep van een deel van het publiek bij het uitroepen van de winnaar. Dit zijn natuurlijk slechte verliezers. Jammer, niet goed te praten, maar je ziet 't overal. Bij het voetbal, in de politiek en dus nu ook bij de vastelaovend. De maatschappelijke werkelijkheid gaat nu eenmaal niet voorbij aan carnaval.

Daar kun je lang over treuren, maar dat heeft volgens mij niet zoveel zin. Wel moet je nadenken over de vraag hoe je voorkomt dat emoties de overhand krijgen. Ik weet zeker dat het LVK-bestuur zich over deze vraag zal buigen. Een regel zou kunnen zijn: een uitvoerende die twee of drie keer heeft gewonnen in een periode van 5 jaar, moet een jaar over slaan. Daarmee voorkom je dat andere deelnemers het gevoel krijgen dat ze meedoen aan een niet te winnen wedstrijd. Het LVK moet ook spannend blijven, dat is namelijk leuk.

Eén ding staat vast: het LVK leeft enorm onder de Limburgse bevolking, mede door de grote aandacht die L1 op radio en tv aan dit evenement schenkt. Dat is de positieve kant van de zaak. Er wordt heel veel belang gehecht aan deze competitie, anders zouden velen niet de moeite nemen om zich in het debat te mengen. Ook het debat over de kwaliteit van het Limburgse vastelaoveslied, aangezwengeld door Jos Bouten in Dagblad De Limburger, draagt bij aan het behouden van het brede draagvlak voor het LVK. Durf de discussie te voeren. Alleen jammer dat Bouten pas zijn ei legt drie dagen voor de finale. Dat is niet erg stijlvol, zeker niet als je zelf LVK-jurylid bent.

En dan de feiten. Er waren vijf deeljury's en maar liefst drie van die vijf jury's wezen W-Dreej aan tot winnaar. In totaal kreeg de Venlose groep 71 punten. 'De miémelaer' van De Toddezek uit Grubbenvorst kreeg 4 punten minder. Heel opvallend, geen enkele jury wees Horst als winnaar aan.

Opmerkelijker was nummer 3 met 7 punten achterstand: 'Hand in hand veur vastelaovend' van De Geliënde uit Hulsberg. Twee van de vijf jury's wezen dit liedje aan als winnaar. Dat deze groep niet eerste werd, is in hoge mate te 'danken' aan de Journalisten-jury, waarvan Jos Bouten lid is (hij was er overigens niet door autopech). Deze deeljury gaf Hulsberg slechts 6 punten, een verschil met de andere jury's van maar liefst 5 tot 10 punten.

Er is gezien de feiten maar één conclusie terecht: W-Dreej had in de ogen van de verschillende jury's het beste liedje. Ook de sms-jury, 'het volk' dus, zette deze groep op de eerste plaats. Zelden waren de LVK-deeljury's het zo eens met elkaar.

Leo Hauben, hoofdredacteur L1

Scorebord LVK-finale >>>

Logo 1Limburg

Programma's