Zaterdag 3 juli: toekomst omroep blijft spannend

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Regionale omroepen moeten gaan samenwerken met 'Hilversum', maar alleen op het gebied van tv. De regionale radiozenders moeten ongemoeid blijven, oordeelde de Tweede Kamer donderdag door een VVD-motie aan te nemen.
Heldere taal van de Kamer. Daarmee wordt het raamwerk weer wat duidelijker voor de onderhandelingen tussen de regionale publieke omroepen en de NPO (landelijke publieke omroep). De minister wil van deze partijen over een half jaar een gezamenlijk toekomstplan ontvangen.
Ik leid uit de Kamermotie af dat de politiek dus geen volledige integratie wil van landelijke en regionale publieke omroep. Veel liever had ik gezien dat in de motie expliciet was opgenomen dat de regionale omroepen een eigen bestuur houden. Een Limburgs bestuur dus voor L1 en niet een club in Hilversum die bepaalt wat het Limburgse publiek krijgt voorgeschoteld.
Die bestuurlijke autonomie - de huidige situatie dus - is in mijn ogen nu onvoldoende vastgelegd als toekomstbeeld. In de Mediabrief van de minister is dit ook niet terug te vinden. Om misverstanden te voorkomen: ook een bestuurlijk autonome regionale omroep kan vergaand samenwerken met de landelijke publieke omroep.
De NPO aast op de regio-omroepen, is mijn stellige overtuiging. Logisch ook, want in 'Hilversum' wordt fors gesneden. Dus wordt het speelveld van de NPO als Grote Coördinator flink verkleind. En dan worden de regionale omroepen ineens interessant, want binnen de dertien regio-omroepen gaat in totaal zo'n 140 miljoen euro publiek geld om.
Volgens minister Marja van Bijsterveldt (Media) behouden regionale omroepen hun autonome redacties en blijft het culturele aspect bij de zenders overeind, meldt persbureau ANP. Ook de calamiteitenfunctie blijft in haar plannen overeind, benadrukte Van Bijsterveldt tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer. Dat zijn allemaal formuleringen die niet uitsluiten dat de NPO de macht in de regio grijpt. Het worden spannende tijden.