Zaterdag 26 november

Zaterdag 26 november

Let op: zaterdag 26 november komen we live vanuit Museum van Bommel van Dam in Venlo, vanwege het veertigjarig jubileum van het museum.

cc26aline.jpgDat wordt gevierd met 'live ateliers', kunstenaars die ter plekke aan het werk zijn. Op het moment van onze uitzending is dat Aline Thomassen, van oorsprong uit Maastricht, die zich laat inspireren door Marokkaanse vrouwen. Het gaat haar niet om de achtergestelde positie van de vrouwen in die gemeenschap maar juist om hun bijzondere kracht. Ze woont en werkt veel in Marokko en komt uitleggen wat inspireert. De andere gast tussen 13 en 14 uur is tenor Ben Heijen.

cc26winterreise.jpgHij zingt op zondag 27 november de Winterreise van Schubert, een cyclus van 24 liederen over een jongeman wiens hart gebroken is, gebaseerd op teksten van de vergeten dichter Wilhelm Müller. Ben Heijnen zingt fragmenten uit de cyclus en licht toe hoe het mogelijk is dat die liederen elk jaar rond deze tijd zoveel mensen tot tranen toe bewegen. Live muziek komt van Jacques-Paul Joosten. Ooit zanger van dialectpopband Blaauw, maar tegenwoordig bezig met het vertalen van liedjes van Stef Bos in het Venloos dialect. Hij zingt ze vervolgens zo mooi, dat Stef Bos hem heeft laten weten dat de dialectversies mooier zijn dan het origineel. Regionale geschiedenis staat centraal, zoals altijd, om half twaalf. Dit keer praten we met Lou Heynens over zijn nieuwe boek over de geschiedenis van Limburgse adel.

cc26heijnen.jpgMeningen over kunst horen we om half één. Filmcriticus Jan Salden mijmert over het einde der tijden, naar aanleiding van pessimistische films over ons economisch systeem. En literair critica Annemarie Staaks las de nieuwe van Stefan Brijs, de schrijver van het geprezen en veelverkochte boek De engelenmaker.

cc26joosten.jpgBen Verdellen, de zanger van Limburgse klassiekers als Gelök en D'n Haciënda, is aan het schilderen geslagen. Een eerste proeve van zijn bekwaamheid is een expositie in Blerick, en Tom Doesborg bezoekt samen met Ben de tentoonstellingsruimte. Dat, plus de nieuwe theatervoorstelling van Hans Emmen en verdwaalde Friezen in Limburg, tussen 10 en 14 in het L1 Cultuurcafé. U bent van harte welkom.

Logo 1Limburg

Programma's