Zaterdag 19 november

Zaterdag 19 november

Borstlap.jpgZaterdag 19 november ontvangen we in grand café 't Gouvernement in het Limburgs museum in Venlo de vermaarde jazzpianist Michiel Borstlap. Won grote prijzen en speelde over de hele wereld. Zijn nieuwe album is een ode aan zijn pasgeboren dochter en hij lijkt - ook in de muziek - rust te hebben gevonden. Zeven jaar geleden leek hij nog even Minister van Muziek in Qatar te worden, nadat hij een megalomane opera voor de Emir van Qatar had gecomponeerd. Over zijn avonturen in Qatar schreef hij een boek. Zaterdagavond staat hij in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

ZangeresZonderNaam.jpgOok in het laatste uur: de Zangeres Zonder Naam. Deze week verscheen een nieuwe biografie over de Zangeres, die een groot deel van haar leven in Limburg woonde. Een geruchtmakende biografie volgens de schrijver, maar of ook levenslied-kenner Jean van Hoof daar zo over denkt horen we zaterdag. Van Hoof las de biografie en komt vertellen of het geschetste beeld afwijkt van het beeld dat bestond.

rembrandt.jpgMeningen over kunst hoort u om half één. Critic at large Hans op de Coul bezocht drie museum in Aken. In het ene museum hangen 54 etsen van Rembrandt én hun spiegelbeeld. In een ander museum wordt teruggegrepen op de rijke geschiedenis van de avantgarde kunst in Aken: fluxus en Joseph Beuys spelen een hoofdrol. En dan is er nog het krantenmuseum met onder meer een geconserveerd exemplaar van Emil Zola's J'accuse!

Musicalkenner Henk Hover bezocht de musical over de Zangeres Zonder Naam, die later dit jaar nog alle Limburgse steden zal aandoen.

klooster.jpgOns vaste blok regionale geschiedenis gaat deze week over secularisatie. En dan niet de sluiting van kerken en kloosters de afgelopen twintig jaar, maar de sluiting van kloosters aan het einde van de 18e eeuw. Rijksarchivaris Jacques van Rensch betoogt dat het niet alleen aan de Franse overheersing lag dat er in Midden-Limburg kloosters gesloten werden. Woensdag 23 november houdt hij daar een uitgebreide lezing over in Zaal D'n Ingel in Thorn.

Het Museum Land van Valkenburg kreeg een flinke verzameling Hummelfiguren in bruikleen van het befaamde Berta Hummelmuseum in Duitsland. De Hummelbeeldjes kent iedereen; ze worden verzameld door tienduizenden wereldburgers. Maar het verhaal van de bedenkster van de figuren, Berta Hummel, is onbekender. Én bijzonder. Verslaggever Tom Doesborg bezoekt de expositie en praat met Hummelologen.

WimKomhoff.jpgIn de serie Emil & De Kunst bezoekt Emil Szarkowicz in Grathem de kunstenaar Wim Kömhoff. Zijn werk is nog tot en met 27 november te zien op een tentoonstelling in 'Het Achterhuis' in Voorstad Sint Jacob, nummer 8, in Roermond. Geopend op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Columniste Hanneke Hendrix is tot tranen toe bewogen door de nieuwe vastelaovesroman van de Amsterdamse schrijver Jan van Mersbergen. U hoort haar bijdrage rond 10.30 uur.

Jonge muzikantjes kunnen zaterdag 19 november voor muziekschool Kumulus in Maastricht in een tot concertzaal omgebouwde vrachtwagen auditeren voor het Prinses Christina Juniorconcours. Dat is een nieuwe wedstrijd voor de allerkleinsten (jonger dan 12 jaar). Vanaf 12 uur 's middags kan iedereen met een instrument in de concerttruck een filmpje laten opnemen dat fungeert als auditie. Meer info: www.christinaconcours.nl

Dat allemaal, plus een Limburgse versie van de theatermonoloog La Voix Humaine, én live muziek van Jos Meessen (13-14 uur) in het L1 Cultuurcafé. U bent van harte welkom in grand café 't Gouvernement. Met name de laatste anderhalf uur, met gasten en live muziek, zijn het bezoeken waard.

Logo 1Limburg

Hightech in het groen: sensoren redden bomen

Hightech in het groen: sensoren redden bomen

Van de duizend lindebomen die bovenop de A2-tunnel staan in Maastricht is er nog geen enkele gestorven. Dat komt omdat sensoren de groei en de bloei van de bomen constant in de gaten houden.

Programma's