Zaterdag 19 maart

Zaterdag 19 maart

HannekeEggels.jpgZaterdag 19 maart valt midden in de Boekenweek. Twee schrijvers dus aan tafel, in het laatste uur: Eric Palmen en Hanneke Eggels.
Palmen, historicus, schreef het boek Dwaze liefde.

EricPalmen.jpgAan de hand van een familiegeschiedenis van de Van Schoonhovens vertelt hij ons hoe liefde, huwelijk en vooral huwelijkspolitiek zich verhielden in de 17e en 18e eeuw. Er ontstaat, ondanks de titel, een weinig romantisch beeld van die tijd.

DwazeLiefde.jpgOok de poëzie van de Beeselse Hanneke Eggels is niet in eerste aanzet romantisch. Ze schrijft geëngageerde poëzie. Daarin past ook de lezing, zondag 20 maart, van het gedicht You wait for me with dust van de Chinese Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2010 Liu Xiaobo. Dat gedicht wordt in zestig steden over de hele wereld tegelijkertijd voorgelezen, om de gevangengenomen dissident Xiaobo te steunen. Eggels leest voor in Venlo, in Museum van Bommel van Dam.
Live muziek in dat laatste uur komt van één van de grootste talenten van Limburg van dit moment: Baer Traa. Onlangs won hij een prestigieuze jazzprijs.

JoosVanCleve.jpgIn het Suermondt-Ludwig Museum in Aken is een tentoonstelling te zien met werken van Joos van Cleve, de 'Leonardo van het noorden'. Vijfhonderd jaar geleden werkzaam in Antwerpen maar afkomstig uit het gebied van de Nederrijn. Een vergeten genie? Tom Doesborg bezocht met Cleve-expert en kunsthistorica Micha Leeflang de expositie. Rond 11.30 uur horen we zijn verslag in ons vaste regionale geschiedenisblok.

Emil Szarkowicz praat met Hans Keuls, abstract schilder, over zijn werk en over zijn vriendschap met beeldhouwer Marc Truijen. In zijn serie Emil & De Kunst probeert Szarkowicz achter het geheim van de kunstenaar te komen. Alle delen van die serie zijn elders op deze pagina terug te luisteren.

Ton Engels, een van onze vier culturele attachés, ergert zich in zijn column over de zelfingenomenheid van de grachtengordel. Rond 10.30 uur zoeken we contact met hem.

Haagmans.jpgMeningen over kunst zijn er om 12.30 uur. Robert Bouten bezocht de première van het nieuwe stuk van choreograaf Joost Vrouenraets: LOCKED-IN. En kunstcritica Ine Sijben zag de werken van Fons Haagmans in het Gouvernement in Maastricht. De tentoonstelling Glück bevat geschilderde afbeeldingen van Limburgse troubadours.

BaerTraa.jpgDat, plus aandacht voor de gefilmde laatste dagen van een ambachtelijke bakkerij in Grubbenvorst en antieke prentenboeken in Maastricht in 't L1 Cultuurcafé live vanuit Grand Café Baer de Woers in de Steenstraat in Venlo. We beginnen om 10.00 uur en u bent van harte welkom. Zeker de laatste anderhalf uur (12.30- 14.00) met gasten en live muziek zijn de moeite van het bezoeken waard.

Logo 1Limburg

Programma's