Zaterdag 1 oktober

Zaterdag 1 oktober

LimburgsMuseum.jpgZaterdag 1 oktober komt het L1 Cultuurcafé live uit het Limburgs Museum, om precies te zijn uit Grand Café Het Gouvernement. Aanleiding is de komst van het mikwe naar het museum, dat eeuwenoude Joodse rituele bad, dat jaren geleden aan de Maasboulevard in Venlo werd opgegraven. Speciaal voor het mikwe bouwt het museum een nieuwe vleugel aan. Hoe gaat het met de verbouwing en hoe is het met het mikwe, dat jarenlang in slechte omstandigheden in een gemeenteloods heeft gelegen? We praten met directeur Jos Schattorjé.

De collectie Eyck lijkt gered. De privéverzameling twintigste eeuwse kunst van Jo en Marlies Eyck in hun kasteel Wylre wordt gekocht door de provincie. VVD en PVV waren daartegen, want voor elitekunst 'die 98% van de Limburgers' niet begrijpt, zou geen drie miljoen gemeenschapsgeld uit mogen worden gegeven. Het CDA dacht daar uiteindelijk anders over en steunde de oppositie. Nu de collectie van ons allemaal wordt, komt kunsthistoricus Ko van Dun uitleggen waarom de collectie bijzonder is. Welke kunstenaars zijn vertegenwoordigd? En hoe zou je de collectie moeten bewaren?

JacquesVonk.jpgDe van oorsprong Rotterdamse schilder Jacques Vonk zit niet in de collectie. Zijn leven is wel onderwerp van een nieuw boek van journaliste Monda Henhusius. Vonk schilderde het Limburgse boerenleven, maar op een modernistische wijze. Wat is er nog over van de kracht van die schilderijen, elf jaar na de dood van de schilder?

JosHol.jpgLivemuziek in het laatste uur (13.00-14.00) komt van Jos Hol. De Limburgstalige singersongwriter verraste iedereen met zijn debuutalbum en heeft nu, twee jaar later, alweer een nieuwe plaat uit: Verlange.

TheoVincent.jpgMeningen over kunst om 12.30 uur: Cees Rullens bezocht de voorstelling Theo & Vincent van de Limburgse toneelmaker Ger Thijs, en 'critic at large' Hans Op de Coul bezocht de expositie met schilderwerken van Maastrichtenaar Pieke Dassen.

Om kwart over tien schakelen we live over naar een huiskamer in Geleen. Daar begint dan een bijzonder concert van Guido Dieteren en zijn vrouw Wendy Kockelkoren. Dat concert was de te winnen prijs tijdens de Theaterweek op L1, en de winnaar ontvangt de musici zaterdagochtend thuis aan de eettafel. De eerste drie liederen zenden we integraal uit.

PiekeDassen.jpgEmil Szarkowicz portretteerde voor zijn serie Emil & De Kunst de Roermondse kunstenares Marianne Bongers en verslaggever Tim Op het Broek sprak na een concert in Kerkrade met Wolfgang Niedecken, de frontman van de Keulse formatie BAP.

Columnist Mark Voorst polst in café De Matador de meningen over de drie miljoen euro die aan de collectie Eyck worden besteed.

Verder nog een bijzondere prijs voor een club jonge, Limburgse filmers en een grensoverschrijdend toneelproject over drugs en jongeren.
U bent zoals altijd van harte welkom bij de uitzending. Vooral de laatste anderhalf uur met gasten en live muziek zijn het bezoeken waard.

GuidoIMG_5917.jpgPiet Besselink won in september bij L1 tijdens de Week van het Theater een huiskamerconcert van Guido Dieteren. Aan de Daalstraat in Geleen werd de prijs op zaterdagmorgen 1 oktober muzikaal uitgepakt. Nadat technicus Edwin Maas de microfoons had geplaatst konden Guido Dieteren, Wendy Kockelkorn en pianist Falco Borsboom aan de slag. Op de tafel van de familie Besselink stond de vlaai klaar. Het concert was live te volgen op L1 Radio tijdens het L1 Cultuurcafé.

Logo 1Limburg

Programma's