Zate Hermeniekesconcours Mestreech krijgt een andere invulling

Zate Hermeniekesconcours Mestreech krijgt een andere invulling

Het jaarlijkse Zate Hermeniekesconcours op carnavalsdinsdag in Mestreech krijgt een andere invulling.

De Tempeleers gaan carnavalsdinsdag voortaan tot ‘Dag vaan ’t Zate Hermenieke’. maken. Lees alle info in onderstaand persbericht van De Tempeleers:

Carnavalsdinsdag: dag van ’t zate hermenieke

’t Zate hermenieke vaan verdeenste, acht podia verdeeld over het centrum waar de hermeniekes hun klanken kunnen laten horen en een gezamenlijke afsluiting met een aubade aan de stadsprins. De Tempeleers maken carnavalsdinsdag tot ‘Dag vaan ’t Zate Hermenieke’.

Samen met oud-stadsprins Armand Peereboom zijn diverse initiatieven ontwikkeld die een impuls moeten geven aan de rijke traditie van zate hermeniekes in Maastricht. Eerder werd al bekend dat ’t zate hermenieke dit jaar de medaille van de stadscarnavalsvereniging siert. Daar komt nu bij dat carnavalsdinsdag voortaan volledig in het teken van de zate hermeniekes zal staan. Het aloude zate hermeniekesconcours krijgt een andere invulling, en er wordt een aantal nieuwe initiatieven toegevoegd. Peereboom: “Burgemeester Penn-te Strake heeft mij vorig jaar aangespoord als stadsprins iets te betekenen voor de zate hermeniekes. Samen met De Tempeleers , de horeca, de gemeente en de hermeniekes zelf, heb ik die handschoen opgepakt, omdat de hermeniekes behoren tot de ziel van onze vastelaovend.”

De zate hermeniekes beginnen dit jaar op carnavalsdinsdag met iets nieuws: bij het monument voor Zate Hermeniekes van Han van Wetering op het Vrijthof wordt het ‘hermenieke vaan verdeenste’ uitgeroepen. Het zate hermenieke dat zich dat jaar op een bijzondere manier heeft gepresenteerd qua bijvoorbeeld muziek, originaliteit, verjonging of ‘sjariteit’ krijgt een wisseltrofee gemaakt door Van Wetering. Deze mogen ze een jaar houden. Na inlevering van de trofee krijgen ze een blijvende herinnering van de hand van Chrit Rousseau. Daarna is er, voor wie dat wenst, een ontbijt op het Onze Lieve Vrouweplein. Peereboom: “Dat was jarenlang een traditie, en die willen de Zate Hermeniekes zelf nieuw leven inblazen. Hermeniekes die zelf al afspraken hebben met andere horecazaken over een ontbijt, kunnen uiteraard daar terecht.”

Het zate hermeniekesconcours zelf is dit jaar niet zoals gewoonlijk bij één podium op het Vrijthof, maar op acht diverse podia in de stad (Sint Pieterstraat, Graanmarkt, Onze Lieve Vrouweplein, Vissersmaas, Stationstraat, Mariapleintje, Markt en Vrijthof). Om 16.30 presenteren de hermeniekes zich aan ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’ op het Vrijthof. Na het ontvangen van een medaille, spelen ze allemaal samen het ‘Mestreechs Volksleed’, met de stadsprins als dirigent. “Een absoluut ‘sjevraojemomint’”, voorspelt woordvoerder Odin Wijnhoven van De Tempeleers. “We denken met deze nieuwe invulling een nieuwe impuls te geven aan carnavalsdinsdag en daarmee meteen een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van onze zate hermeniekes.”

Radioprogramma wil De11devande11de naar Heerlen halen

Radioprogramma wil De11devande11de naar Heerlen halen

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

Limburg Doc: Sjraar Peetjens, ein stum veur de iewigheid

Limburg Doc: Sjraar Peetjens, ein stum veur de iewigheid

Klasjenere met Eric Jaspers

Klasjenere met Eric Jaspers

L1mburg Centraal: Lex Uiting krijgt eerste carnavalsonderscheiding BCL

L1mburg Centraal: Lex Uiting krijgt eerste carnavalsonderscheiding BCL

Kwart ieuw Boètezitting

Kwart ieuw Boètezitting

Logo 1Limburg

Bekerduel Fortuna Sittard stilgelegd vanwege mist

Bekerduel Fortuna Sittard stilgelegd vanwege mist

De bekerwedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord in de achtste finale van de KNVB-beker is na 64 minuten bij de stand 1-1 gestaakt. Dichte mist maakte verderspelen in Sittard niet mogelijk. Het restant van 26 minuten wordt op een nog nader te bepalen…