Verkiezingsdebat op L1, samen met De Maatschappij

Verkiezingsdebat op L1, samen met De Maatschappij

Live 20:30 uur, herhaling 23:30 uur en donderdag 20:30 uur.

L1 zendt in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen vijf debatten uit. Woensdag 13 maart is het tweede debat, dat is georganiseerd in samenwerking met De Maatschappij (live om 20:30 uur).

De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen. Dertien partijen doen deze keer mee.

Drie partijen zijn op dit moment nog niet in het Limburgs Parlement vertegenwoordigd: Forum van Democratie, DENK en ChristenUnie. Forum voor Democratie wilde niet meedoen aan de verkiezingsdebatten.

Dit zijn de stellingen in het debat:

De provincie moet inzetten op groei van luchthaven Maastricht Aachen Airport

Een van de grootste twistpunten in de provinciale politiek is al jaren de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Geluidsoverlast voor de omgeving moet worden afgewogen tegen het economisch belang.

De stelling van De Maatschappij is dat de provincie actiever moet inzetten op de groei van het vliegveld. De stelling wordt verdedigd door ondernemer Wiet ten Doeschate.

Limburg moet een actief immigratiebeleid voeren voor behoud van een vitale (beroeps)bevolking

Limburg heeft te maken met zowel vergrijzing als ontgroening. En die combinatie is een probleem voor de arbeidsmarkt. Er zijn steeds minder mensen beschikbaar om banen in te vullen.

Door de vergrijzing gaan steeds meer mensen met pensioen. Met ontgroening wordt bedoeld dat jongeren wegtrekken uit Limburg.

De oplossing van dit probleem is het aantrekken van arbeidskrachten uit andere landen. De provincie moet daaraan actief meewerken, door bijvoorbeeld te zorgen voor goede huisvesting. Deze stelling wordt verdedigd door Luc Winants, voorzitter van De Maatschappij.

De provincie moet Europese kansen actief pakken

Al heel lang en vaak wordt gezegd dat Limburg dankzij de geografische ligging unieke Europese kansen heeft. Maar het sociale vestigingsklimaat in Limburg is voor net afgestudeerde starters nog altijd ver onder de maat

Het Europa van morgen heet het Europa van de regio’s te zijn. Limburg moet daarom actief de kansen pakken en zo het vestigingsklimaat voor zowel de bedrijven als voor de jonge professionals creëren, stelt wetenschapper Guy Simons

Limburg Stemt

Op de pagina L1.nl/LimburgStemt staat alles over L1 en de Provinciale Statenverkiezingen, die platsvonden op woensdag 20 maart 2019.

Logo 1Limburg

Programma's