Woensdag 14 september: Wel of geen schaliegas?

Woensdag 14 september: Wel of geen schaliegas?

Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de winning van schaliegas in Limburg en Noord-Brabant. Deskundigen, lokale politici en de energiebedrijven die de proefboringen willen gaan uitvoeren praten daar over de risico's die aan de proefboringen verbonden zijn.

Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen door aardlagen te scheuren door het inpompen van water, zand en chemicaliën. Over die methode is internationaal maar ook landelijk verzet, onrust en angst ontstaan. In Engeland hebben onlangs twee kleine aardschokken plaatsgevonden die met de winning in verband worden gebracht. Leidingwatermaatschappijen in Brabant en Limburg zijn bang voor vervuiling van het grondwater. In Brabant heeft een brits bedrijf de vergunningen rond om komend jaar proefboringen naar schaliegas te doen in Boxtel. Buurtbewoners zijn naar de rechter gestapt om de boringen te voorkomen. In Limburg kunnen bedrijven zich tot 19 september inschrijven om te boren naar schaliegas. Het Britse Hutton Energy heeft al een vergunning aangevraagd voor proefboringen in Midden-Limburg.

In L1Laat de voors- en tegens van schaliegas. Te gast zijn: Jack Mommers, waarnemend directeur WML, Hans Heijnen van de Milieufederatie en René Peters van onderzoeksinstituut TNO.

Presentatie: Kris Németh

Logo 1Limburg

Programma's