Winnaar Onze Buurt 2014: Portiekenproject Hoensbroek

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Het "Portiekenproject" uit Hoensbroek heeft de Onze Buurt Prijs 2014 gewonnen. De deelnemer aan de wedstrijd van de Limburgse woningcorporaties kreeg de prijs vrijdagmiddag in Venray uitgereikt.
Huurdersbelangenvereniging Groot Hoensbroek mag voor 45.000 euro aan de slag met kleinschalige plannen van de bewoners van de portiekflats van Hoofdstraat West.
Vijf kandidaten stonden vandaag in de finale met hun plan om de wijk socialer en fraaier te maken: Een kinderboerderij in een kloostertuin in Kerkrade, een werkplaats voor de klussers in Venlo-Oost, een hele serie kleinere projecten voor en door de bewoners van de portiekflats in Hoensbroek, een naai- en klussendienst in Maastricht en een uitzendbureau voor burenhulp in Heerlen.
De keuze is op Hoensbroek gevallen omdat het volgens de jury een mooi voorbeeld is van een initiatief dat uit de bevolking zelf komt. De bewoners van de portiekflats geven in kleine groepen aan wat ze willen en werken het ook zelf uit, samen met de (ex)verslaafden van Groot GMS. De eerste portiekwens is al klaar: in een flat is het saaie trappenhuis gepimpt met een vrolijk mozaïek.

Juryrapport

Het juryrapport stelt: "Het winnende project is een project dat hét voorbeeld is van het nemen van eigen verantwoordelijkheid als gemeenschap, een voorbeeld van de “participatie-samenleving”. Niet alleen maar kijken naar en vragen aan overheid, maar via eigen initiatieven de leefbaarheid proberen te versterken. Verschillende doelgroepen (jong en oud, sterk en zwak) zijn erbij betrokken. Er is een zeer grote gedragenheid voor het project en dat biedt goede perspectieven voor een duurzaam resultaat, waarvan velen jarenlang plezier zullen hebben. Het kan een voorbeeld zijn voor vele anderen."
De jury vond het spannend om bij haar keuze het accent te leggen op een procesaanpak met een aantal open einden in plaats van een concreet project. Natuurlijk zit hier ook een risico in: deelprojecten worden misschien niet of in onvoldoende mate gerealiseerd door de buurt. Daarom krijgt Hoensbroek de hoofdprijs niet in een keer. De winnaar krijgt eerste een-derde van de prijs, moet dan en evaluatie inleveren en als die goed is komt pas het volgende deel van de hoofdprijs.
Initiatiefnemer van het Portiekenproject Huurdersbelangenvereniging Groot Hoensbroek is erg blij met de prijs. "We hebben in mei van dit jaar alle bewoners opgeroepen om met plannen te komen dus er ligt een lange wensenlijst. Met het geld van Onze Buurt kan de buurt aan de slag," zegt de trotse voorzitter Sjaak Mestrom.
De feestelijke finale van Onze Buurt 2014 werd gevierd in Heide, bij de winnaar van vorig jaar. Kookpunt de Heide trakteerde de finalisten van dit jaar op lekkers uit de dorpskeuken die is gebouwd van het prijzengeld van Onze Buurt.

Achtergrond Onze Buurt

Onze Buurt werd dit jaar voor de derde maal georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds, L1 en A&C media (Zondagnieuws). Groepen mensen, clubs, wijken en dorpen bedenken met enige regelmaat activiteiten of dingen waarmee de omgeving leefbaarder wordt. Dat wil Onze Buurt stimuleren door elk jaar de beste plannen van Limburg in het zonnetje te zetten en het allerbeste idee te belonen met een startkapitaal. Het is een stimulans voor burgerparticipatie. Omdat L1 en Zondagnieuws de actie intensief volgen krijgen ook andere wijken en buurten inspiratie om de omgeving aan te pakken.
Het gaat de woningcorporaties van Ons Limburg en Oranje Fonds om het verbeteren van de sociale cohesie in de buurt. In een tijd waarin vooral aandacht is voor bezuinigen, snoeien en beknibbelen wil Ons Limburg geld steken in opbouw, samenhang, delen en verstevigen.
Het geld komt niet van de huurders; het is oud geld –ooit bedoeld voor sociale opbouw- dat juist in deze schrale tijd positieve impuls kan geven in een buurt. Sinds 2010 is Ons Limburg opgenomen in het Oranje Fonds, geoormerkt in een Fonds op Naam.