AvondGasten: 'Limburg heeft een grote reputatie op voetbalgebied'

AvondGasten: 'Limburg heeft een grote reputatie op voetbalgebied'

Fortuna staat op de rand van promotie naar de eredivisie. Aanstaande zaterdag is het moment van de waarheid in een duel tegen Jong PSV.

Het wordt een zenuwentoestand denk ik. Maar ik hoop wel dat ze winnen, dat is duidelijk. Het is wel mijn club Willem Vissers

"Het wordt een zenuwentoestand denk ik. Maar ik hoop wel dat ze winnen, dat is duidelijk. Het is wel mijn club," dat stelt sportjournalist van De Volkskrant Willem Vissers bij L1-programma AvondGasten. Vissers is oud-speler van Rios in Pey en heeft nog steeds hart voor Fortuna Sittard.

Er is een moment geweest, waar ik heel erg trots op was als Limburger, dat er vijf Limburgers in het Nederlands elftal zaten. In één selectie Willem Vissers

Econoom Isitan Gün pompte in 2016 geld in Fortuna om de club financieel gezond te maken. Toch is dat volgens Vissers niet de enige reden dat Fortuna weer positief op de kaart staat. "Het begint vaak met geld. Er moet geld zijn om goede spelers te halen. Maar je hoopt ook dat er Limburgse talenten voortkomen uit de jeugdopleiding in Buchten. Limburg heeft een grote reputatie op voetbalgebied: Mark van Bommel, Kevin Hofland, Fernando Ricksen. Er is een moment geweest, waar ik heel erg trots op was als Limburger, dat er vijf Limburgers in het Nederlands elftal zaten. In één selectie. Dus als de jongeren nu eens de iPad laten liggen en flink trainen, krijgt Fortuna hoop dat ze ze kunnen laten spelen." Vissers vindt dat Per Schuurs hier een mooi voorbeeld van is.

Ik herinner me nog de stichting 'Trots op Fortuna', van Wil Meijers. Die leden zouden een lintje moeten krijgen. Die zijn blijven strijden voor die club. Die mensen hebben echt in de kelder gezeten maar zijn blijven vechten Willem Vissers

Nog heel even en dan is het zover. Voor veel supporters is het een week die in het teken staat van spanning, kriebel in de buik, van hoop. Van een kaarsje aansteken in de kapel van Pater Karel. Maar ook een week waarin de moeizame en soms zwarte tijden van de club aan je voorbij flitsen. Groter kan het contrast bijna niet zijn.

Volgens Vissers zijn de supporters de reden dat de club nog steeds overeind staat. "Ik herinner me nog de stichting 'Trots op Fortuna', van Wil Meijers. Die leden zouden een lintje moeten krijgen. Die zijn blijven strijden voor die club. Die mensen hebben echt in de kelder gezeten maar zijn blijven vechten."

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Meer over AvondGasten op L1.nl/AvondGasten

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.