#WijZijnLimburg: Zwemmen als reddingsboei voor Pien

#WijZijnLimburg: Zwemmen als reddingsboei voor Pien

Ze werd gepest met haar handicaps. Maar Pien liet zich niet kennen, en ondanks haar hypotonie ging ze trainen in het water. Dat zwemmen versterkte haar spieren. Nu instrueert ze als "Juf Pien" zelf jonge kinderen, en zwom ze twee kilometer tijdens de Roermond City Swim.

"Als kind kon ik lange tijd niet lopen. En bij het zwemmen kon ik niet uit het water klimmen", vertelt Pien Claassens, die door haar hypotonie en hypermobiliteit onvoldoende spierkracht had om haar gewrichten stabiel te houden. "Op de kant van het zwembad trok ik me met mijn kin omhoog. Nu ben ik 11 jaar, en nu gaat het eigenlijk als een tierelier."

"Met het zwemmen train je alle spiergroepen",zo vertelt haar zwemlerares Irma. "En daardoor is Pien veel sterker geworden, in haar rug, in haar benen, en in haar armen".

Doordat Pien fysiek veel sterker werd, kreeg ze ook mentaal veel meer zelfvertrouwen. Een gezonde geest in een gezond lichaam. "Pien is vroeger gepest op school, waardoor ze heel onzeker is geworden", zo verklaart moeder Patricia. "Maar door de elf diploma's die ze inmiddels heeft, bewijst ze gewoon aan zichzelf en aan de kinderen die haar gepest hebben, dat ze het wel kan. Dat ze wel genoeg spierkracht heeft, en dat ze wel mee kan doen. En dat ze ook vooraan staat. En dat ook dingen aan haar gevraagd worden. Wat op school natuurlijk niet gebeurde, en nu wel. "

Doordat ze elf diploma's heeft, mag ze op de zwemschool van Irma de jonge zwemmers instrueren. "Dat is natuurlijk fantastisch. Die kijken echt naar haar op, naar Juf Pien."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's