#WijZijnLimburg: Zo sterk als een paard

#WijZijnLimburg: Zo sterk als een paard

Ze werkte in China, Ghana, Oostenrijk, Canada en Engeland. Maar toen haar paard bovenop haar viel, werd de wereld van Nicole den Dulk uit Tegelen ineens heel klein. Nicole brak haar rug, kwam in een rolstoel terecht, en moest opnieuw beginnen. Nu heeft ze een Olympische medaille. "Ook al denk je dat, eigenlijk zijn er helemaal geen obstakels, ook niet in een rolstoel".

Nicole bereidt zich voor op het Europees Kampioenschap dressuur in Rotterdam komende zomer. Door haar dwarslaesie kan ze het paard niet sturen met haar benen, maar geeft ze commando's met stem en teugel. "Mijn paard Bubbels is bijna mijn hondje eigenlijk. Hij weet dat ik op hem zit, en niet iemand anders. Die paarden voelen dat heel goed aan. En dat is wel heel mooi. Want je rijdt gewoon op een paard van 600 kilo. En hij doet wat jij vraagt. En ik heb eigenlijk alleen mijn stem en mijn handen. Daar rij je mee, en dat gaat iedere keer weer beter en beter. Dus dat is wel grappig om te zien. Dat hij wel wat ouder wordt, maar dat hij ook nog steeds doorleert. Dat is wel heel mooi aan onze hechte vriendschap."

Na het breken van haar rug, had Nicole de meeste moeite met de afhankelijkheid van anderen. Die gêne is ze kwijt. "Je wordt er natuurlijk dagelijks mee geconfronteerd. Ook als ik op het paard stap. Dingen die je niet meer zelfstandig kan doen. Nu ben ik wel afhankelijk van mensen om me heen. Maar ik vind niet op een negatieve manier, ik kan er wel goed mee omgaan. En ik ben gewoon heel blij dat ik nog op dit niveau kan paardrijden. Want dat deed ik eerst niet."
"Het is ook leuk om op deze manier met mensen om te gaan die jou ook het beste gunnen, jou en je paard. Dat is ook wel iets moois. Van de ene kant is het negatief, dat ik niet zelf mijn paard kan rijden, of kan opstappen. Maar van de andere kant is het ook wel heel leuk om zo intensief met een team samen te werken. "

Nicole lag na haar val vier maanden in het ziekenhuis. Ze heeft zelf ook moeilijke momenten gekend tijdens haar revalidatie. "Ik denk dat je vooral op zoek moet gaan naar wat je kan. En niet thuis moet zitten met de dingen die je niet meer kan. En dat is wel heel belangrijk, ook voor je mentale gesteldheid. Dat je daarvan kan gaan genieten. En dat doe ik zeker, iedere dag naar buiten. Ook al loop je maar even met de hond, dat is gewoon zo belangrijk. En dat vond ik wel in mijn revalidatie iets waardoor het ook allemaal wat sneller ging bij mij. Zodat je lekker in de wereld komt, en ziet dat het nog allemaal kan. En dat er eigenlijk geen obstakel is voor je, ook al lijkt dat zo."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Piek in drugstests tijdens zomer: xtc populairst

Piek in drugstests tijdens zomer: xtc populairst

Het zomerseizoen staat bijna gelijk aan festivals: naast zon, muziek en vrienden worden er tijdens festivals ook vaak drugs gebruikt. Bij het servicepunt voor drugstests bij Mondriaan merken ze een flinke stijging tijdens de zomer.

Programma's