#WijZijnLimburg: Van Uganda naar Wahlwiller

#WijZijnLimburg: Van Uganda naar Wahlwiller

Van Uganda naar Wahlwiller. Het was een flinke overgang voor de leerlingen van het Heerlense Sintermeerten college. Met Ed en Nestar leefden ze drie weken in Afrika. "Dat zou iedere leerling moeten doen".

Ed en Nestar runnen vanuit Vaals de stichting Kitgum Educatio , waarmee ze onderwijs aanbieden in Noord-Uganda. "Niets belangrijker voor kinderen dan een goede school", zo vertelt Nestar. "Maar ook voor de kinderen van Sintermeerten is het belangrijk om te zien dat je ook met weinig heel gelukkig kunt zijn. Dat je een andere waardering krijgt voor je leven en de kansen hier."

De 18 leerlingen van Sintermeerten bereidden zich intensief voor op de reis naar Afrika. Ze deden klussen om de 1200 euro aan sponsorgeld bij elkaar te krijgen. En kampeerden op de hei in Brunssum, om een gevoel te krijgen voor de omstandigheden in Ayul. "In Oeganda koken we samen in een open keuken, bijna elke dag", vertelt Ed Grassere. "Dan zie je dus dat je op een houtvuurtje ook heel smakelijk kunt eten en gezond kan eten. En vooral ook, dat het heel gezellig is om alles samen te doen. Ik denk wel dat we dat hier kwijt zijn, ja. Ik denk dat heel veel gezinnen hier onder een dak leven, maar niet onder een dak eten bijvoorbeeld.".

De leerlingen van Sintermeerten bezoeken de Wahlwiller wijnfeesten, waar de stichting Kitgum Education met een barbecue en een tentfeest fondsen werft voor de activiteiten in Afrika. Tussen de soep en de karbonades kijken ze terug op hun avontuur in Ayun. "Ik mis Oeganda. Ik heb eigenlijk in Afrika geen heimwee gehad naar Nederland, maar in Nederland wel heimwee naar Oeganda. Iedereen doet lekker zijn ding, iedereen is gewoon lekker down to earth. Hier is bezig met heel materialistische dingen, dat is toch heel anders. Ik heb er wel echt van genoten. Voordat ik ging had ik geen idee wat ik later zou willen doen. Nu heb ik dat wel."

Nestar zelf kent de waarde van goed onderwijs. Ze kwam als studente naar de Universiteit van Maastricht, en bleef in Nederland nadat ze haar man Ed leerde kennen. Limburg en Oeganda kwamen samen, toen hun zoon Gideon carnavalsprins werd van Vaals.

Nesta reist nog regelmatig terug naar haar geboortegrond, waar ze vijf jaar geleden de school stichtte. "Heel vaak denken we dat het geluk een eindbestemming is waar we naar op weg zijn. Maar geluk is echt wat je er iedere dag van maakt. Als je geluk bekijkt als een einddoel, dan begin je op het geluk te jagen. Maar geluk moet echt van binnen komen. En je moet het zoeken om je heen. De mogelijkheden die er zijn, het besef dat je genoeg te eten hebt, een dak boven je hoofd, gezond zijn. Ik kan niet genoeg benadrukken: gezond zijn, dat nemen we vaak voor vanzelfsprekend aan.Dat is het geluk zelf. En als je dankbaar bent in je leven, voor iedere dag, voor elke diepe adem die je neemt, dan ga je je ook gelukkiger voelen."

Het project van Sintermeerten krijgt in 2020 een vervolg.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Hithappen: Nieuws in rijm

Hithappen: Nieuws in rijm

Route Regio: Laura maakt bier van oud brood

Route Regio: Laura maakt bier van oud brood

Dit is allemaal nieuw in vastelaovesland

Dit is allemaal nieuw in vastelaovesland

Een Fortuna-icoon wordt 75

Een Fortuna-icoon wordt 75

Ooggetuigen: Limburgers naar het noorden, 29 januari 1945

Ooggetuigen: Limburgers naar het noorden, 29 januari 1945

Blaaskracht Radio: concert van Cecile Huijnen

Blaaskracht Radio: concert van Cecile Huijnen

Logo 1Limburg

Programma's