#WijZijnLimburg: Twijfel over borstkanker, ga naar de huisarts

#WijZijnLimburg: Twijfel over borstkanker, ga naar de huisarts

"Op dit moment gaat het goed met mij", zo vertelt de 43-jarige Karin Hupperetz. In januari kreeg ze de diagnose borstkanker, ondertussen is ze bezig met de laatste behandelingen om te voorkomen dat de borstkanker terugkeert. "Ik ben blij dat ik meteen hulp heb gezocht."

Juist dat tijdig zoeken van hulp loopt gevaar, nu veel vrouwen door de coronacrisis minder snel aan de bel trekken."Het Integraal Kankercentrum Nederland heeft uitgerekend dat er 50 procent minder diagnoses zijn gesteld", weet chirurg Jeroen van Essen van het Sint Jans Gasthuis in Weert. "Terwijl het niet erg waarschijnlijk is dat het aantal mensen met kanker minder is geworden in die maanden."

Bevolkingsonderzoeken stopten
Het grote aantal gemiste diagnoses heeft vooral te maken met het feit dat de bevolkingsonderzoeken vanaf 16 maart stopten. De bevolkingsonderzoeken zijn pas weer in de zomer opgestart.

Moeilijker te genezen
Door de gemiste diagnoses kan in sommige gevallen kanker moeilijker te genezen zijn. Hoe vroeger een tumor ontdekt wordt, des te minder kans op uitzaaiingen en des te beter de behandelprognose.

Reden voor het Sint Jansgasthuis in Weert om juist in deze borstkankermaand vrouwen aan te sporen om hulp te zoeken als ze iets voelen in hun borst. Van Essen: "In de coronatijd hoorden we dat vrouwen niet naar het ziekenhuis of huisarts wilden komen, uit angst voor een besmetting. Of juist om de zorg niet nog meer te belasten. Dat moeten we kost wat kost voorkomen."

Vroege diagnose
De 43-jarige Karin Hupperetz merkte in januari dat haar borst iets anders aanvoelde. Na overleg met haar man zocht ze hulp bij de huisarts, die haar direct doorstuurde naar het ziekenhuis. Na een mammografie en een punctie kreeg ze de diagnose borstkanker. "Gelukkig gaat het nu best goed. Ik zit in een behandeltraject om te voorkomen dat de borstkanker terug komt".

Tweede golf
Juist nu een tweede golf aan coronabesmettingen zich aandient, worden ook de ziekenhuizen geconfronteerd met nieuwe dilemma's. In het voorjaar ging alle prioriteit naar corona, ten koste van andere zorg. Dat scenario wil het Sint Jansgasthuis nu voorkomen. "We zijn van de eerste golf heel erg geschrokken, we weten nu beter wat er op ons afkomt", aldus Van Essen. "We hebben in de tussentijd de samenwerking gezocht met het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven, die hebben nu een locatie in ons ziekenhuis in Weert geopend."

Beleidsmakers
Corona legt ook een zwakte bloot bij de beleidsmakers. De focus ligt met de bestrijding van corona op de korte termijn, maar juist ziektes als kanker brengen de grootste schade toe op de lange termijn. "Juist vrouwen die iets voelen in hun borst, moeten daarom niet aarzelen om naar de huisarts te stappen. Als je borst verandert van vorm of van grootte, als het pijn doet, als je een knobbeltje voelt, stap naar de dokter en laat je verwijzen", vindt de chirurg.

Etentje Voor Karin zitten de laatste chemokuren erop. Ze richt zich nu op het behandeltraject dat moet voorkomen dat de kanker terugkeert. "En vandaag zijn we vijftien jaar getrouwd. Dus ik kan lekker uit gaan eten met mijn man om dat te vieren."

#WijZijnLimburg

In #WijZijnLimburg laten we je kennis maken met tal van verenigingen en initiatieven die bijdragen aan een mooier Limburg. Portretten van Limburgers die clubs draaiende houden, die zorgen dat in een wijk aandacht is voor elkaar.

Meer video's en informatie vind je op WijZijnLimburg.com

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

Zondag veel bewolking, regen en 17-18 graden bij meer wind dan vandaag

Zondag veel bewolking, regen en 17-18 graden bij meer wind dan vandaag

De finalisten van Onze Buurt 2020, deel 2

De finalisten van Onze Buurt 2020, deel 2

L1 Cultuurcafé: dorpelingen 600 jaar geleden mondiger dan gedacht

L1 Cultuurcafé: dorpelingen 600 jaar geleden mondiger dan gedacht

Óngerwaeg ontdekt de historie van FC Boeket

Óngerwaeg ontdekt de historie van FC Boeket

Natuur en Zo - 31 oktober 2020

Natuur en Zo - 31 oktober 2020

Logo 1Limburg

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Het aantal meldingen over verwarde personen blijft stijgen. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 3.369 meldingen bij de Limburgse politie binnen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Programma's