#WijZijnLimburg: TOPmama voor topbaby's

#WijZijnLimburg: TOPmama voor topbaby's

Een 3D-echo van haar baby. Dat is het cadeautje voor Kayleigh, die 30 weken zwanger is. Kayleigh doet mee aan het programma TOPmama van het Maastrichtse universitair ziekenhuis. Om moeder en kind gezond naar start en finish te brengen.

"Een gezonde leefstijl van mama draagt ook bij aan de gezondheid van het kind", zo vertelt Dorien Reijnders, onderzoeker in Maastricht.

De statistieken spreken voor zich. In de nota Zuid Springt Eruit blijkt dat ruim 7 procent van de Limburgse baby's met 2 jaar al een fors overgewicht heeft. In de nota blijkt dat met name Zuid-Limburgse kinderen op meer fronten slechter scoren dan het landelijk gemiddelde. Zo is het aantal kinderen met een handicap in Zuid-Limburg met 3,3 procent aanzienlijk hoger dan de 2,7 procent in andere provincies. Ook het aantal kinderen met een te laag geboortegewicht ligt significant hoger (18,3 tegen 16,1 procent). Daardoor zijn de totale uitgaven aan jeugdzorg in Limburg aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde.

De Zuid-Limburgse gemeenten zetten daarom in op een trendbreuk. Samen met de GGD Zuid-Limburg, de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ is een plan van aanpak gemaakt om de achterstand op de rest van Nederland binnen tien jaar met een kwart terug te brengen. Wat misgaat in de eerste levensjaren, blijkt later moeilijk op te lossen. Het programma "Kansrijk van Start" richt zich daarom vooral op de zwangerschap en de eerste jaren van moeder en kind.

Het project TOPmama is een van de onderzoeken die de gezondheid van Zuid-Limburgse kinderen moet verbeteren. "We merken dat vrouwen het liefst een programma volgen dat zo persoonlijk mogelijk is. Iedereen heeft zijn eigen leven. Op die manier proberen we nu zo veel mogelijk vrouwen met een kinderwens te helpen", aldus Dorien Reijnders.

Voor Kayleigh waren de ervaringen tijdens haar eerste zwangerschap reden om zich bij TOPmama aan te melden. "Voor mijn eerste zwangerschap ben ik dertig kilo aangekomen. Dat wilde ik nu voorkomen. Via dit programma word je intensief begeleid met voeding en gewicht en leefstijl. Dat sprak me heel erg aan, om te kijken of ik zo de kilo's meer onder controle kan krijgen tijdens de zwangerschap. En zo het kindje ook beter begeleid wordt tijdens de zwangerschap. "

TOPmama richt zich niet alleen op vrouwen die al in verwachting zijn, maar ook op vrouwen die een kinderwens hebben zonder dat ze al zwanger zijn. "We weten eigenlijk dat vrouwen die een kinderwens hebben, en een ongezondere levensstijl hebben, dat het langer duurt om zwanger te worden. En dat kinderen van moeders met overgewicht vaak al een grotere kans hebben op overgewicht. Tijdens hun jeugdige leeftijd, maar ook later in het leven daar gevolgen van ondervinden. Dus dat was de reden om eigenlijk al voor de zwangerschap te beginnen met een gezondere leefstijl. Om op die manier op de langere termijn niet alleen de moeders maar ook de kinderen gezonder op de wereld te zette", zo verklaart Reijnders.

Er is nog plek in het programma. "We hebben als doel om een wetenschappelijke uitkomst te kunnen presenteren om 100 deelnemers te includeren. Op dit moment hebben we 60 vrouwen in de studie. Dus er is nog altijd ruimte voor meer deelnemers."

De 3D-echo is ondertussen een groot succes. Kayleigh en haar man krijgen een uitgebreide toelichting op de prachtige beelden. "Vooral het gezichtje is wel heel mooi om zo te zien. Ik had niet verwacht dat je dat al zo concreet kon zien. En dat we toch wel enkele punten van herkenning van ons vorige kindje zagen, dat was ook mooi om te zien."

Geinteresseerden kunnen zich bij het MUMC melden

#WijZijnLimburg

In #WijZijnLimburg laten we je kennis maken met tal van verenigingen en initiatieven die bijdragen aan een mooier Limburg. Portretten van Limburgers die clubs draaiende houden, die zorgen dat in een wijk aandacht is voor elkaar.

Meer video's en informatie vind je op WijZijnLimburg.com

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

L1mburg Centraal: Limburgse hulp in Belgisch rampgebied

L1mburg Centraal: Limburgse hulp in Belgisch rampgebied

L1mburg Centraal: boeren steunen boeren

L1mburg Centraal: boeren steunen boeren

Logo 1Limburg

Programma's