#WijZijnLimburg: Thank you Maria & Bob

#WijZijnLimburg: Thank you Maria & Bob

Exact 75 jaar na de bevrijding van Limburg heeft hij haar gevonden. De zoon van de Amerikaanse soldaat Robert Fisher zocht de 89-jarige Maria Blezer uit Elkenrade, die zich in de oorlog om zijn vader bekommerde. Dankzij de gemeenschap van Elkenrade werd de hereniging een feit.

Robert Fisher woonde in 1945 maandenlang bij de familie Blezer, om een belangrijke radarpost te bemannen. Maria was 12 jaar oud in die periode, en hield decennialang contact met de Amerikaanse soldaat. Zoon Bob heeft alle kaarten en brieven bewaard die vanuit Elkenrade in de Amerikaanse staat Delaware terecht kwamen.

Omdat hij zich realiseerde hoe belangrijk de Limburgse familie voor zijn vader was geweest, zocht Bob jarenlang naar de mysterieuze Maria. Zonder succes. Totdat hij een ronde maakte door Elkenrade.

"Ik zag iemand langzaam door de straten struinen, en ik dacht dat het een inbreker was", zo vertelt Marc Hermans. "Ik heb die persoon aangesproken, maar toen bleek het geen boef te zijn, maar een Amerikaan die op zoek was naar een Limburgse familie. We hebben toen het hele dorp gemobiliseerd. Uiteindelijk hebben we Maria Blezer gevonden in een verzorgingstehuis in Gulpen."

Juist die gemeenschapszin in Elkenrade, brengt het hele dorp samen boven op de Eyserbosweg. Daar vindt de hereniging plaats tussen de families Blezer en Fisher. Zoon Bob kan zijn tranen niet bedwingen. "Sorry. Maar ik ben echt emotioneel, ik kan wel huilen nu. Ik wist het onbewust wel, maar nu zie ik hoe belangrijk Maria is geweest in het leven van mijn vader. Een heel leven lang hebben ze contact met elkaar gehouden."

Robert Fisher bezocht zelf veertig jaar geleden nog een keer het dorp waar hij gevormd werd als jonge man. Maria Blezer was toen getrouwd, en had drie kinderen. "Dat maakt mijn terugkeer hier zo speciaal. De cirkel is nu echt rond."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's