#WijZijnLimburg: Straatjongeren raken met Sfeerkeepers in Venlo

#WijZijnLimburg: Straatjongeren raken met Sfeerkeepers in Venlo

Straatjongeren raken. Hoe doe je dat? In Venlo bestaat een opleiding met de kneepjes om die jongeren te bereiken. Sfeerkeepers.

Tijdens Spil in de Wijk 2019 gaven de Venlose sfeerkeepers een workshop over hun aanpak. "We werkten eigenlijk in de horeca, als portiers", vertelt Jefta Maters. "We kregen de vraag of we konden helpen met de overlast van een middelbare school in Venlo. Om voor een verbintenis te zorgen tussen de wijk, de buurt, en de school zelf. Waarom? Omdat die grote middelbare school van 1800 leerlingen midden in een woonwijk ligt. Zo zijn we eigenlijk begonnen met dit werk. Zorgen voor verbinding tussen verschillende doelgroepen en verschillende culturen."

Ondertussen bestaat er een officiële leerroute, erkend door het MBO. "Hoe kunnen jongeren hun talenten gebruiken om negatief gedrag om te buigen naar een positieve houding".

"Wat je eigenlijk vooral leert, is hoe je mensen moet benaderen"zegt Soumaia Hadadou. "Het liefste word je zelf ook op een normale manier benaderd. En als je iemand anders op een andere manier benadert, dan gaat het een stuk flexibeler. Dus niet: kom nu mee, maar wil je alsjeblieft meegaan. Dat werkt wel altijd."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's