#WijZijnLimburg: Snaxercise met Tamara

#WijZijnLimburg: Snaxercise met Tamara

Een decennium geleden trainde ze in de bobslee in Olympisch Vancouver, nu werkt Tamara Aipassa als cardiologe in het Zuyderland-ziekenhuis. Daar introduceert ze komende week de Snaxercise, een kleine snack aan beweging.

Als cardiologe ziet de Maastrichtse Aipassa welke desastreuze effecten het gebrek aan beweging heeft op het hart. "De meeste problemen die ik zie ontstaan als gevolg van aderverkalking. Dat is het langzaam dichtslibben van bloedvaten. Dat is heel erg afhankelijk van aantal risicofactoren, waarvan we de meeste wel kennen. Suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterol. Maar we leren steeds meer dat te weinig beweging ook een belangrijke factor is in ontwikkelen van hart- en vaatziekten. We zitten gewoon te veel. Als je een half uur zit, ontstaan er al schadelijke processen: suiker, insuline, vaatweerstand. Zeker nu met thuiswerken is dat risico nog groter geworden. Het medicijn is ontzettend simpel. Om het half uur even op staan. Niks geks doen, gewoon even staan."

Snaxercise

Tamara dringt bij haar patiënten vaak aan op die noodzaak van beweging. De boodschap wordt nu ook verspreid onder het personeel van Zuyderland. "Wij hebben natuurlijk ook veel mensen die lang zitten of die thuiswerken. Daarom starten we komende week met de 'snaxercise'. Inderdaad een samenvoegen van snack en exercise, gewoon even een korte oefening tussendoor. Ik geloof heel erg in de kracht van bewegen. Dat hoeft niet direct hardlopen te zijn, je hoeft niet te zweten. Als je maar niet blijft zitten. Het is heel belangrijk dat je gaat staan. Ga wandelen, tuinieren, spelen met je kinderen of kleinkinderen. Misschien is het door mijn achtergrond in de topsport dat ik daar meer aandacht aan geef."

Atletiek

Aipassa begon haar sportieve carrière bij Atletiek Maastricht. Daar viel ze vooral op bij de sprintnummers en het verspringen. Ze deed regelmatig mee aan de Nederlandse kampioenschappen op beide onderdelen, en kwam met die turbodijen ook op het netvlies van Esmé Kamphuis. De bobsleester zocht nog een partner om te helpen met een goede start op de bobsleebaan. "Dat was echt een fantastische tijd. We reisden de hele wereld over met de bobslee. Bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in Vancouver heb ik Esmé nog geholpen met trainingen op de legendarische Whistler-baan. Maar ik moest kiezen tussen een sportieve en maatschappelijke carrière. Toen zich de optie voordeed om de opleiding tot cardioloog, heb ik daarvoor gekozen."

#WijZijnLimburg

In #WijZijnLimburg laten we je kennis maken met tal van verenigingen en initiatieven die bijdragen aan een mooier Limburg. Portretten van Limburgers die clubs draaiende houden, die zorgen dat in een wijk aandacht is voor elkaar.

Meer video's en informatie vind je op WijZijnLimburg.com

Kwizzele - 14 juni 2021

Kwizzele - 14 juni 2021

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: De zes van Zaerum

Limburg Doc: De zes van Zaerum

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

Logo 1Limburg

Programma's