#WijZijnLimburg: Sjeng Kremers draagt de fakkel over

#WijZijnLimburg: Sjeng Kremers draagt de fakkel over

Jongeren inspireren. Dat wil Sjeng Kremers met de Awards die zijn naam dragen. Studenten met de beste afstudeeropdracht over regionale economie mogen het podium op. "Chapeau voor de jongeren die enthousiast aan de toekomst van Limburg bouwen".

De datum van 2 december blijft beladen. Het is de dag waarop Joop den Uyl de metamorfose van Limburg inluidde door met de staatsmijnen een akkoord te sluiten over de mijnsluiting. Gouverneur Sjeng Kremers moest van 1977 tot 1990 een nieuwe economische toekomst voor Limburg definiëren. Hij haalde onder meer het CBS, ABP, DAF en de Universiteit Limburg naar het zuiden.

In hetzelfde Heerlense theater waar Den Uyl in 1965 de sluiting van de mijn Maurits aankondigde, proostten studenten op hun winnende scriptie. Vernoemd naar de 86-jarige oud-gouverneur, die de prijzen zelf graag persoonlijk wil uitreiken. "Ik vind het fantastisch dat er jonge mensen zijn die geïnteresseerd zijn in regionale economische ontwikkeling. Want daar gaat het uiteindelijk om. En die daar op een fantastisch niveau hun scriptie of proefschrift, of wat het ook mag zijn, over schrijven".

Ward Ooms wint de hoofdprijs met zijn onderzoek over de relatie tussen samenwerking in de regio en innovatie. "Het lijkt logisch om samen te werken, maar het is niet eenvoudig. Soms zijn de belangen van de deelnemers niet hetzelfde, hebben ze een ander doel. Dan wordt het moeilijk", zo vertelt Ward aan presentator Leon Verdonschot.

"De scriptie van Ward maakt indruk. Het is exact wat we als jury in een dissertatie zoeken", aldus Kremers, die zelf in de jury zit. Als gouverneur bracht Kremers partijen samen om een nieuwe start te maken. Hoewel de tijden verschillen, zoals Kremers zelf aanhaalt, doet hij wel een aanbeveling om de samenwerking in vooral Zuid-Limburg te verbeteren. "Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van concrete mensen. Mensen die zitten op cruciale posities. Als die de handen ineen slaan, dan gebeurt er iets. Zoals het ook heel belangrijk is dat er aan de kant van het bedrijfsleven op belangrijke posities mensen zitten die dat kunnen. Ik denk dat we wat dat betreft hier in Zuid-Limburg nog niet echt hoeven te klagen. Integendeel. Want als ik zie wat in die afgelopen vijftig jaar DSM gedaan heeft, dat vind ik werkelijk ongelooflijk. Dat vind ik fantastisch, hoe dat bedrijf zich ontwikkeld heeft van een kolenbedrijf tot datgene wat het op het ogenblik is. DSM zou ook mede leiding zouden kunnen geven aan de verdere innovaties in deze gemeenschap."

De overige Kremers Awards waren voor Ines Stelk, die een aanmoedigingsprijs kreeg voor haar scriptie over de betrokkenheid van alle partijen in een energieneutrale Duitse stad. Dirk Janssen kreeg een Master Award voor zijn onderzoek naar samenwerking bij complexe technieken. Liza Gordin kreeg een aanmoedigingsprijs voor onderzoek naar eerste-generatie studenten.

De Kremers Award werden voor de tweede keer uitgereikt. Over twee jaar kunnen de beste studenten opnieuw meedingen naar de prijs van 5000 euro.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Van maandag t/m vrijdag droog rustig weer met lichte nachtvorst

Van maandag t/m vrijdag droog rustig weer met lichte nachtvorst

Postbus 31 - 19 januari 2020

Postbus 31 - 19 januari 2020

Blaaskracht Radio: Songs of Freedom

Blaaskracht Radio: Songs of Freedom

Blaaskracht: Emil praat met Guido Swelsen

Blaaskracht: Emil praat met Guido Swelsen

L1mburg Centraal - 18 januari 2020

L1mburg Centraal - 18 januari 2020

L1mburg Centraal: op zoek naar ooievaars in Gennep

L1mburg Centraal: op zoek naar ooievaars in Gennep

Logo 1Limburg

Programma's