#WijZijnLimburg: Proost op de duurzaamheid

#WijZijnLimburg: Proost op de duurzaamheid

Als chirurg leerde hij relativeren in Nepal. Dat komt Jan-Paul Rutten goed van pas deze dagen. De helft van de omzet dit jaar is hij al kwijt als Gulpense bierbrouwer. "We leven in ongelooflijke weelde hier. Het helpt als je je dat realiseert".

Door zijn medische achtergrond maakte Rutte ook al vroeg een goede inschatting van de impact van het coronavirus. "Ik geloof wel dat we daar al vroeg goed in de wedstrijd zaten". Mede daardoor overleeft Gulpener de lange horecasluiting. "We zijn voor de helft van onze omzet afhankelijk van de horeca. Dus die impact van de sluiting is enorm. We missen natuurlijk de piek van carnaval, maar in vergelijking met de lange sluiting van de horeca valt de vasteloavend in het niet".

Pionieren
Rutten studeerde medicijnen in Amsterdam, en bekwaamde zich in Heerlen en Maastricht in chirurgie. Toch koos hij voor het familiebedrijf, de bierbrouwerij Gulpener. Daar was zijn vader eind jaren 90 al gaan pionieren door afspraken te maken met boeren in de omgeving van Gulpen. Die filosofie trekt zoon Jan Paul samen met zijn zus Maartje door. Het leverde Gulpener in november 2020 de prestigieuze Koning Willem I prijs voor duurzaamheid op. Koningin Maxima overhandigde de prijs in Amsterdam. "Je merkt wel dat de hele maatschappij langzaam kantelt en steeds serieuzer wordt over duurzaamheid. Ik hoop dat de coronacrisis dat nog iets versnelt. Wij zijn al 25 jaar bezig met biologisch en regionaal produceren. Je merkt dat het besef komt dat dat de enige weg voorwaarts is als we nog een beetje goed voor de aarde willen zorgen."

Lokaal produceren
Jan-Paul Rutten is een warm pleitbezorger van samenwerking in de regio. "Zoek de toeleveranciers zo dicht mogelijk in je buurt. Dat doen wij met de 25 boeren die onze brouwgerst telen, dat doen we met de familie Wouters die onze hop teelt. Zo proberen we alles uit die cirkel van 40 kilometer te betrekken. Daardoor krijg je hele stabiele relaties. Je kent elkaar goed, ook als er problemen zijn weet je elkaar te vinden. Je kunt elkaar helpen. Het hoeft niet van over de hele wereld te komen, het groeit naast de deur. Op die manier versterk je niet alleen het milieu, maar het geeft ook een grote positieve spin-off in de regio. Je maakt samen iets waar je trots op bent. Daar geloven wij heilig in.

Trots
Rutten kreeg de waardering voor de Koning Willem I prijs, maar mist het respect voor de vele goede initiatieven in Limburg. "Wij zouden veel trotser mogen zijn op wat er allemaal gebeurt in onze regio. Als wij met z'n allen gebruik maken van al dat moois in onze regio, dan ga je zo'n enorm mooie bloei krijgen van enthousiasme en producten, dat die regio veel sterker gaat worden. En ook veel aantrekkelijker gaat worden voor toeristen. Die toerist kom hier niet voor een schitzel die hij in zijn eigen dorp kan eten. Een toerist komt hier om Limburgse dingen te eten en te drinken. Dat kan heel veel moois opleveren voor de regio."

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Les in een kerk

L1mburg Centraal: Les in een kerk

Logo 1Limburg

Programma's