#WijZijnLimburg: Ouders voor Ouders

#WijZijnLimburg: Ouders voor Ouders

Ouders van kinderen met een rugzakje voelen vaak dat ze er alleen voor staan. Met de stichting Ouders voor Ouders zoeken ze elkaar op, om ervaringen en tips te delen. "Wij hebben geen schoolplein om met andere ouders te kletsen. Dit is ons schoolplein".

Suzy Kuijpers is een van de initiatiefnemers van het project dat begon in Margraten. "Het is ontstaan doordat ik zelf moeder ben van een zorgenkind. Vijf jaar geleden kwam ik in gesprek met het steunpunt Mantelzorg. Wij zijn heel erg laagdrempelig begonnen, met een klein groepje. Daarbij zijn we lotgenoten bij elkaar gaan zoeken zoeken, van kinderen met bijvoorbeeld autisme of aanverwante stoornissen. Van daaruit zijn meerdere groepen ontstaan, zijn we gaan werken met meerdere organisaties. Zo heeft de gemeente Maastricht ons gevonden. We worden nu ook gevraagd in Midden-Limburg, en Geleen wil graag starten met een oudergroep."

Veel ouders voelen zich niet goed begrepen door de instanties die hun gezin begeleiden. " Ik weet dat ik, toen mijn jongste zoon nog op de reguliere basisschool zat, ik me als ouder heel eenzaam heb gevoeld. Want er was niemand die het voor mij opnam als het niet goed ging met mijn kind. Op een gegeven moment mocht mijn kind niet meer meedoen met het Sinterklaasfeest op school, niet meer mee op schoolreis, het carnavalsfeest mocht hij niet komen. Maar er was niemand die het voor mij opnam. Ik heb me toen heel eenzaam gevoeld als moeder. En hier vind je toch een stukje van: we maken het allemaal mee. En niet allemaal op deze manier. Maar je weet wel waar je het over hebt. Dus je kunt het erover hebben. "

Nicole vindt het ook belangrijk dat de vaders en moeders zelf aandacht krijgen. Instanties hebben de neiging om vooral naar het kind te kijken. Maar juist vader en moeder kunnen ook fors lijden onder de problematiek, zonder dat het gezien wordt. "De kinderen die ontwikkelen zich wel. Maar hoe steviger jij in je schoenen staat, hoe beter een kind zich kan ontwikkelen. Daar ligt de essentie, daar ligt de basis. De basis bij jou als ouder. Dat wordt nog wel eens vergeten".

Juist daarom is het fijn om af en toe bij elkaar te komen. Om even stoom af te blazen. "Als ik zeg: "mijn kind was uitgeflipt bij de Lidl", dan weet die ander heel goed wat je bedoelt. En die ander weet ook heel goed dat je door de grond zakt als moeder. Dat hoef ik hier niet uit te leggen. En zij zullen ook nooit tegen mij zeggen: "ik zou wel weten wat ik moest doen met zo'n kind". Dat zou een andere ouder met zo'n kind nooit tegen jou zeggen. En dat is de meerwaarde. Dit zijn voor ons inderdaad schoolpleingesprekken."

#WijZijnLimburg

In #WijZijnLimburg laten we je kennis maken met tal van verenigingen en initiatieven die bijdragen aan een mooier Limburg. Portretten van Limburgers die clubs draaiende houden, die zorgen dat in een wijk aandacht is voor elkaar.

Meer video's en informatie vind je op WijZijnLimburg.com

Route Regio: Desiree Smeets, IC-verpleegkundige bij Viecuri

Route Regio: Desiree Smeets, IC-verpleegkundige bij Viecuri

Route Regio: Met je vingers door de platenbakken

Route Regio: Met je vingers door de platenbakken

L1 Nieuwsshow: 23-jarige metaalgieter zet familiebedrijf voort

L1 Nieuwsshow: 23-jarige metaalgieter zet familiebedrijf voort

AvondGasten: Streektaal

AvondGasten: Streektaal

Óngerwaeg bezoekt tante Toni in Haelen

Óngerwaeg bezoekt tante Toni in Haelen

Verleden Tijd: een serie over een verzwegen Molukse familiegeschiedenis

Verleden Tijd: een serie over een verzwegen Molukse familiegeschiedenis

Logo 1Limburg

Programma's