#WijZijnLimburg: Nieuws van de kinder-desk

#WijZijnLimburg: Nieuws van de kinder-desk

Wat wil je worden? Om die vraag beter te beantwoorden, krijgen kinderen gastcolleges van rechters, journalisten, verpleegkundigen en psychologen. Rolmodellen blijken cruciaal in de beroepskeuze. "Ik denk dat ik toch meester word".

Het programma IMC Basis breidde dit jaar uit van 16 naar 34 basisscholen. "Juist door kinderen kennis te laten maken met verschillende beroepen, hopen we dat ze een vak kiezen dat bij ze past. Kinderen leren hun talenten kennen. Rolmodellen zijn daarin belangrijk. En je ziet dat in sommige wijken kinderen maar een beperkt aantal beroepen tegenkomen. Juist daarom willen we ze ook met rechters of journalisten in aanraking brengen", vertelt Diana Dijkstra, coördinator van het programma.

Op de Broederschool in Heerlen worden vier modules journalistiek gegeven, door vier verschillende journalisten. "Vandaag gaan de kinderen op onderzoek uit. Wat vinden zij belangrijk dat er in het nieuws moet komen. Daarbij proberen we aan te sluiten bij het thema #WijZijnLimburg. Welke positieve, inspirerende verhalen mis je in het nieuws?"

De groep van Damien kiest als nieuwsonderwerp de brede Broederschool. Het complex in de Heerlense wijk Molenberg doet niet alleen dienst als school, maar fungeert ook als een plek waar buurtbewoners activiteiten kunnen organiseren. "We gaan ons verhaal van het Broederhuis vertellen aan de hand van interviews met de mensen".

Het project IMC Basis is een vervolg op het programma Next Level. "Er was maar een selectief aantal kinderen dat daaraan mee mocht doen", aldus Diana Dijkstra. "Daar maakten ze ook kennis, gingen ze op bedrijfsbezoeken. Maar omdat het aantal kinderen beperkt was, zochten we naar een programma waarvan alle leerlingen van groep 7 en 8 daar gebruik konden maken. Kinderen vinden het heel leuk"

De kennismaking met de journalistiek is Damien goed bevallen. Maar het blijft als beroep toch tweede keuze: "Ik wil heel graag meester worden. Omdat ik het een leuk beroep vind, ik ben heel graag sociaal, en ik kan mensen dingen leren.En journalist na vandaag? Ik overweeg het wel. Het is een leuk beroep, je kunt mensen vragen wat hun levensstijl is, en hoe het met hun gaat. Maar ik denk dat het toch meester wordt."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

L1mburg Centraal: Holocaust monument Eijsden

L1mburg Centraal: Holocaust monument Eijsden

L1mburg Centraal - 26 januari 2020

L1mburg Centraal - 26 januari 2020

Blaaskracht: Emil praat met Frans Bemelmans

Blaaskracht: Emil praat met Frans Bemelmans

Blaaskracht Radio: herdenkingsconcert Margraten

Blaaskracht Radio: herdenkingsconcert Margraten

De Stemming: de 2 gouverneurs, flexwerk, Eerste Wereldoorlog

De Stemming: de 2 gouverneurs, flexwerk, Eerste Wereldoorlog

Postbus 31 - 26 januari 2020

Postbus 31 - 26 januari 2020

Logo 1Limburg

Programma's