#WijZijnLimburg: Nieuw leven voor de binnenstad

#WijZijnLimburg: Nieuw leven voor de binnenstad

Veel Limburgse steden kampen met leegstand. Wat moet er gebeuren met die panden van Hudson's Bay, Bart Smit of Kijkshop? Francoise en Francis hadden een super idee in Nederweert. Ze veranderden de lege supermarkt in een pop-up museum.

"We willen als ondernemer hier in het dorp eigenlijk iets gaan doen aan de leegstand. Dat is natuurlijk toch wel een groot probleem, als er heel veel leegstand om je heen is. Ik dacht: we gaan een pop-up galerie beginnen. Daar heb ik toen Francis voor benaderd, en die zei volmondig, heel enthousiast: ja, dat gaan we doen.", aldus Francoise Creemers

Sinds de start van het project van Francoise en Francis zijn al twee panden verhuurd of verkocht. De oude Jan Linders supermarkt in Nederweert is het derde pand waar ze een pop-up museum vestigen. Het pand ademt nog steeds het gevoel van de supermarkt, met een kassa en klappoortjes. "We hebben bewust die elementen nog laten staan, ook de kleine winkelkarretjes en zo. We zitten tenslotte in een supermarkt, ook de flessenautomaat en zo. Dat zit er nog steeds in, bewust."

Kunstenaars gebruiken het pand van de pop-up galerie om hun werk te tonen. Door de locatie in het centrum lopen mensen snel even naar binnen om een kijkje te nemen. "Heel veel mensen hebben toch zoiets van: een galerie, dat is hoogdrempelig. En dan moet ik iets kopen. Nee, helemaal niet. Mensen kunst laten kijken is ook heel belangrijk", zo vertelt Francis Bruekers.

Door de toegankelijkheid bleek Pop Up Nederweert een ideale plek om zwaarwichtige onderwerpen bespreekbaar te maken. Zo kreeg het museum veel respons op een expositie over dementie. De huidige expositie loopt tot 19 januari 2020. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mbo Top 10 van januari 2020

L1mbo Top 10 van januari 2020

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

Kwart ieuw Boètezitting

Kwart ieuw Boètezitting

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Logo 1Limburg

Programma's