#WijZijnLimburg: Met het hart naar hemel en haven

#WijZijnLimburg: Met het hart naar hemel en haven

Tientallen miljoenen streams en een gouden plaat. Jorrit Kleijnen uit Kerkrade maakt furore met zijn band Haevn. "Goed naar elkaar luisteren, dat is ons geheim", zo vertelt Jorrit in Doornroosje.

Haevn werd opgericht door Jorrit Kleijnen en zanger Marijn van der Meer, maar de band werd al snel uitgebreid. Ondertussen staan ze bij hun optredens vaak met 25 muzikanten en zangers op het podium. Jorrit heeft de uitdaging om al die klanken samen te smelten tot het geluid van Haevn. Inclusief leiderschap vanachter de piano.

"Wij maken iets met Haevn, dat echt Marijn en Jorrit is, maar ook van alle muzikanten en producers die meerwerken. Het is belangrijk om dat door te laten klinken in onze muziek. Ik ben van ons tweeën wel vaak iets dominanter in dat proces. Maar ik heb met Marijn wel een hele mooie dynamiek. Als Marijn zegt dat hij iets niet ziet zitten, dan neem ik dat bloedserieus. En dan is er ook geen haar op mijn hoofd die twijfelt om daarin mee te gaan. "

"We hebben natuurlijk heel veel keuzes te maken samen. Ik denk dat creatief het hoogst haalbare doel is om succes te behalen met je intuïtie. Je kunt wel aan de tekentafel gaan zitten en bedenken wat het publiek wil horen. Maar dan ben je aan het bedienen. Haevn is anders."

Jorrit was eigenlijk voorbestemd om na het VWO economie te gaan studeren. HIj durfde zijn hart te volgen, en koos voor een opleiding tot componist op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Die passie voor de piano ontdekte Jorrit in Kerkrade, bij de plaatselijke toneelvereniging. "Ik kreeg een hoofdrol, waarin de regisseuse mij iedere vrijdag liet huilen. Dat moest dan maar lukken. En toen dacht ik: ik word hier zo ongelukkig van. Dus toen heb ik vriendelijk bedankt voor die hoofdrol, en toen vroegen ze me om de muziek te maken. Want je speelt toch piano?"

"Nadat ik twee voorstellingen piano speelde, kwamen er allemaal moeders met de mascara over de wangen naar mij toe. En die zeiden: wat was die muziek mooi. Ik dacht nog, joh, ik deed maar wat. Maar als dat iemand zo kan bekoren, dan zou ik daar wel iets mee moeten doen."En toen is een beetje het plan geboren om filmcomponist te worden. En die droom zit nog steeds wel diepgeworteld in mij."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's