#WijZijnLimburg: Lees met Mees

#WijZijnLimburg: Lees met Mees

Mees Willemsen uit Maastricht is derde geworden tijdens de Nederlandse kampioenschappen Voorlezen in Amstelveen. De 11-jarige Mees werd eerder Limburgs kampioen.

Mees werd gesteund door de klasgenootjes van zijn basisschool uit Scharn, die supertrots waren. Het geheim zit in de concentratie tijdens het oefenen, zo zegt Mees: "Dan snap je het verhaal ook beter. Als je de hele tijd afgeleid wordt, dan begin je meestal weer helemaal opnieuw aan de bladzijde. En dan kom je nooit verder."

De jury in Amstelveen lette vooral op het tempo en de intonatie tijdens het voorlezen. "We letten erop dat het kind echt voorleest, dat het niet iets is dat ze helemaal uit hun hoofd hebben geleerd, en dat ze een theaterstuk doen. Dat je echt geboeid luistert."

De winst in Amstelveen ging naar Yosan, de kampioen uit Drenthe.

Het aantal laaggeletterden in Limburg is met 92.000 duizend personen nog groot, met uitschieters in Venlo, Roermond, Kerkrade en Heerlen. Een overzicht van het percentage laaggeletterden per gemeente is hier te zien.

Limburg heeft sinds vorig jaar een kwartiermaker die zich bezig houdt met de problematiek: Kwar­tier­ma­ker aan de slag voor een ge­let­terd Lim­burg.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's