#WijZijnLimburg: Kunst on tour voor dementerenden

#WijZijnLimburg: Kunst on tour voor dementerenden

Kunst draagt bij aan het zelfvertrouwen. En mensen zijn minder eenzaam. Twee belangrijke redenen voor Gerard Driessen om de boer op te gaan met de kunst van het Limburgs Museum. "Mensen met dementie kunnen niet altijd naar Venlo komen. Dus komen we naar hun toe."

Het initiatief volgt het voorbeeld van het Museum of Modern Art in New York om ook mensen met dementie toegang te geven tot kunst. Het Limburgs Museum ontwikkelde al een project "Onvergetelijk", maar gaat nu nog een stap verder door mensen zelf op te zoeken. "Ook al zitten we vandaag in verzorgingshuis De Beerendonck, toch zeg ik: Welkom in het Limburgs Museum. We hebben een digitale tafel, waarop allerlei foto's van voorwerpen van de Limburgs Museum-collectie te zien zijn."

"Personen met dementie ervaren dat ze toch weer deel uitmaken van de maatschappij. En door de mooie herinneringen op te halen, en de verhalen, ontstaan er mooie gesprekken."

Limburg telt in 2020 naar verwachting 24.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot ca. 41.000 in 2040. Zeventig procent van de dementerenden woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. Overheid en bedrijfsleven in Limburg begonnen om die reden vorig jaar een campagne om zo veel mogelijk mensen bekend te maken met dementie.

Meer: https://samendementievriendelijk.nl/limburg

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's