#WijZijnLimburg: Kijk naar de persoon, niet naar de dementie

#WijZijnLimburg: Kijk naar de persoon, niet naar de dementie

"Kijk bij dementie wat mensen wel nog kunnen, en niet wat ze niet meer kunnen". Dat zegt Chantal Versteegen uit Sevenum. "Anders loop je tegen een muur op. Mensen worden juist sterk van wat ze wel nog kunnen".

Versteegen komt oorspronkelijk uit de verpleging, en heeft nu al vijf jaar een zorgboerderij. Daarin vangt ze gasten met en zonder dementie samen op. "Heel bewust. Laat ze elkaar maar ondersteunen, laat ze maar het beste in elkaar naar boven brengen. Mensen hoeven zich hier niet anders voor te doen als dat ze zijn. Ze mogen gewoon zichzelf zijn. Dat is ook iets dat iemand over grenzen heen laat gaan. Als je thuis bent dan wordt heel vaak gezegd: 'dat heb je al een keer verteld'. Maar hier hoeven ze zich niet anders voor te doen dan hoe ze zijn. En dat maakt ook dat mensen zich op hun gemak voelen."

De boerderij in Sevenum heeft een grote binnenruimte, maar ook een moestuin en een buitenplaats. Mensen zoeken elkaar op waar ze zich het meest prettig voelen. "Ze kennen de persoon, en niet zozeer Jantje of Klaasje met dementie. De persoon komt binnen, en dat is degene waar ze mee te dealen hebben. En dan maakt het niet uit of die persoon dementie heeft, of er misschien wel psychische problemen zijn, of eenzaamheid. Diegene mag er gewoon zijn, en wordt geaccepteerd binnen de groep. Dat maakt het juist zo fijn."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's