#WijZijnLimburg: Hart voor familie

#WijZijnLimburg: Hart voor familie

Toen haar broer plotseling overleed op 23-jarige leeftijd liet ze een DNA-test doen. Toen bleek dat niet alleen Marinja een genetische hartafwijking heeft, maar ook haar zoon Jayden. Moeder en zoon, voor altijd verbonden via het hart. "Er moet meer onderzoek komen", zegt het dappere, levenslustige duo uit Geleen.

De genetische hartafwijking van Marinja en haar familie is een erfelijke hartritmestoornis. Ook de moeder van Marinja kreeg een hartstilstand, maar ze had het geluk dat ze op dat moment naast haar cardioloog wandelde in het project "Lopen met je Dokter". Die kon haar direct reanimeren. "God zij dank heeft ze er niets aan overgehouden", zo vertelt Marinja. Samen met haar 12-jarige zoon Jayden loopt ze in het Burgemeester Damenpark in haar Geleen. "Daarom is onderzoek naar die genetische afwijking zo belangrijk. Vooral voor de volgende generaties, zoals Jayden. Hoe kan iemand zijn leven gewoon leiden, zonder angst te hebben om dadelijk een hartstilstand te krijgen. Ben ik dan op de juiste plek, kan ik gereanimeerd worden? Dat is ook het doel waarom wij zelf aandacht vragen voor de campagne Mijn Limburgs Hart."

Hoewel Marinja zich bewust is van het risico van haar hartafwijking, leeft ze haar leven zonder angst. "Het is zoals het is. Ik heb daar weinig last van. Maar het is heel anders voor mijn zoon. Hij wordt dertien, maar hij is in mijn ogen nog gewoon klein. Want wanneer hij op een uitje gaat, dan leef ik echt wel met de angst: als er maar niets gebeurt. Ik ben er niet bij, zijn er genoeg andere mensen om hem heen? Toevallig gaat hij vanavond voor het eerst naar een festival. Dan mail ik ook wel meteen naar dat festival. Zijn er genoeg EHBO-punten aanwezig? Hangt er een AED in de buurt? is er genoeg water, worden de kinderen goed verzorgd? Dat is een angst die ik wel heb."

"Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat er aandacht komt voor reanimatie op scholen. Ik heb gezien bij mijn moeder hoe belangrijk dat is. Het heeft haar leven gered. Daarom roep ik alle middelbare scholen op om ook les te geven in het reanimeren na een hartstilstand. Dat is super belangrijk."

Meer over de actie Mijn Limburgs Hart lees je op de website.

mijnlimburgshart.nl

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's