#WijZijnLimburg: Gezonde basisschool zoekt gezonde financiering

#WijZijnLimburg: Gezonde basisschool zoekt gezonde financiering

Ruim drie euro, iedere schooldag. Ouders willen het niet betalen, de scholen ook niet. Zo is de Gezonde Basisschool van de Toekomst een succes, maar ontbreekt het geld voor de doorbraak.

Ouders van kinderen op de Gezonde Basisschool van de Toekomst gaan vanaf 1 januari 1,75 euro per dag betalen. Voor het resterende bedrag wordt aanvullende financiering gezocht. De gemeentes hebben toegezegd komend jaar garant te staan voor dat gat, nu de provinciale subsidie vanaf 1 januari eindigt.

Staatssecretaris Blokhuis wil nu een landelijk onderzoek, waarbij Limburg gaat samenwerken met de Universiteit van Wageningen en Amsterdam. Daarmee is er hoop op een landelijke financiering van de Gezonde Basisschool.

Scholen die deelnemen aan het project bieden de kinderen gezonde maaltijden in de ochtend. De lesdag is met een uur verlengd, zodat er tijd is om te eten en te spelen. Daardoor moet de gezondheid van de kinderen verbeteren. Zuid-Limburg kampt al decennia lang met slechtere gezondheidscijfers dan de rest van Nederland.

Het Limburgse proefproject leverde na vier jaar opvallend positieve resultaten op. Kinderen waren iets gezonder en pestten minder. Dat trok ook staatssecretaris Paul Blokhuis naar Landgraaf. “Ik ken het programma van papier. De Gezonde Basisschool van de Toekomst. En we hebben vandaag met eigen ogen kunnen aanschouwen wat dat betekent”, aldus de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het project draaide in de eerste jaren op een subsidie van de Provincie Limburg. Die eindigt binnenkort. Daarmee ligt er een accuut probleem voor de financiering van de Gezonde Basisschool. De scholen zeggen er structureel geen geld voor te hebben, veel ouders vinden de dagelijkse bijdrage van 3,50 te hoog.

Op de lange termijn kunnen de besparingen op medische zorg aanzienlijk hoger uitvallen dan de kosten van de Gezonde Basisschool. De initiatiefnemers hopen dan ook dat de landelijke overheid de financiering van het project overneemt. Staatssecretaris Blokhuis wil eerst een onderzoek. “We hebben hier gewoon gezien hoe mooi het is. Wat we nu gaan doen is dat Limburg samen met de Universiteit van Wageningen en met Amsterdam een verkenning gaat uitvoeren naar de mogelijkheden om dit breder weg te zetten. Met alle plussen en minnen, dus hoe veel kost zoiets, hoe realistisch is het? Moet het exact dezelfde aanpak zijn als in Limburg of zitten er ook varianten in? Dat wil ik graag in beeld hebben, en de initiatiefnemers zijn enthousiast dat wij die stap nu gaan zetten. Dus we hebben afgesproken dat in 2020 een onderzoek van die strekking gaat plaatsvinden.”

Het Limburgse programma is een initiatief van de Onderwijsstichting Movare, de GGD Zuid Limburg, Universiteit Maastricht, Maastricht Universitair Medisch Centrum+ , de Provincie Limburg en kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen in de buurt.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

L1mburg Centraal: Veel Geleen in team voor WK ijshockey vrouwen onder 18

L1mburg Centraal: Veel Geleen in team voor WK ijshockey vrouwen onder 18

L1mburg Centraal: Straatlunch in Vastenavondkamp in Blerick

L1mburg Centraal: Straatlunch in Vastenavondkamp in Blerick

L1mburg Centraal: Sobere begrafenis volkszanger Johnny Blenco

L1mburg Centraal: Sobere begrafenis volkszanger Johnny Blenco

L1mburg Centraal: Justitie wil ruim drie ton van Venloos raadslid

L1mburg Centraal: Justitie wil ruim drie ton van Venloos raadslid

Komende dagen wisselvallig, stevige wind en zachter

Komende dagen wisselvallig, stevige wind en zachter

Op L1 TV: Veur eedere Prins unne Baum

Op L1 TV: Veur eedere Prins unne Baum

Logo 1Limburg

Programma's