#WijZijnLimburg: Gezonde Basisschool van de Toekomst

#WijZijnLimburg: Gezonde Basisschool van de Toekomst

De eerste resultaten waren spectaculair: kinderen zijn fitter, en kinderen hebben een beter gewicht. Sjaak van Mill is er trots op. Hij coördineert de Gezonde Basisschool van de Toekomst in Landgraaf. Waar kinderen meer bewegen en gezonder eten.

De 8-jarige Fenn Rijken uit Landgraaf is een van de kinderen die deelnemen aan het programma. Vandaag worstelt hij met een sinaasappel, die niet gepeld wil worden."Hoe gaat dit open?", vraagt Fenn zich af. "Ik moet buiten gaan spelen. Frisbee."

"Dit is een volledige interventieschool, en dat betekent dat de kinderen hier lunchen, en aan activiteiten meedoen"legt Sjaak van Mill uit, coördinator bij De Schatgraver in Landgraaf. "De Universiteit van Maastricht begeleidt dit project. De eerste meting na twee jaar liet zien dat onze kinderen een beter gewicht hebben dan kinderen in andere scholen. Dat vind ik spectaculair."

De Gezonde Basisschool van de Toekomst zet ouders en pedagogisch medewerkers in om de kinderen te begeleiden tijdens de lunch en de spellen. "Het lijkt een beetje op vroeger, toen ik begon met lesgeven", aldus Sjaak van Mill. "Toen gingen de kinderen ook tijdens de pauze naar huis om te eten. Dat ritme volgen we hier nu ook. Er is een langere middagpauze, waarin de kinderen eten en spelen. Daarna pas beginnen we aan het middagblok."

Fenn is ondertussen druk met een potje lijnbal, ondanks de lichte regen. "4-3 gewonnen".

"We krijgen nu nog subsidies", zo vertelt Sjaak van Mill. De school zoekt naar een manier om het project structureel te kunnen invoeren als de proefperiode eindigt.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's