#WijZijnLimburg: Frederique wereldkampioen ontwikkelingswerk

#WijZijnLimburg: Frederique wereldkampioen ontwikkelingswerk

De stichting voor haar ontwikkelingswerk in Peru noemde ze naar haar moeder. Voor "Mama Alice" kreeg Frederique Kallen uit Noorbeek in New York de prestigieuze "World of Children Award". "Ze had er natuurlijk bij moeten zijn".

"De World of Children-prijs is een van de grootste prijzen die je kunt winnen binnen de Goede Doelen-wereld. Dus als zij jou dan uitkiezen als een van de vijf mensen die op dit moment in de wereld goed werk doen, dat is gewoon niet te bevatten. Toen ik het mailtje kreeg, we hebben echt een uur staan springen. Het is vooral zo mooi, omdat je voelt dat jouw kinderen - want zo voelt het toch een beetje - het waard zijn om gezien te worden. En belangrijk genoeg gevonden worden om deze prijs te krijgen."

Frederique is bij de Hotel Management School in Maastricht voor een bijeenkomst met vrienden, familie en sponsoren. Het is voor het eerst dat ze de trofee kan laten zien aan haar vader Jef en tante Justine. Familie blijft een belangrijke dobber voor Frederique, die haar stichting vernoemde naar haar moeder Alice die overleed aan de ziekte ALS. "Mama was een fantastische mama, die ontzettend goed voor ons zorgde", vertelt Frederique. "Doordat ik vroeger zoveel liefde kreeg, kan ik nu zo veel geven. Toen mama 60 was, kreeg ze te horen dat ze ALS had. Dat was voor ons allemaal bijna niet te geloven. Ik heb toen mijn baan opgezegd om voor mama te zorgen. Een jaar later is ze overleden. En het was voor mij altijd duidelijk dat de stichting Mama Alice moest heten, naar haar vernoemd. En ik merk het ook als de kinderen dan "Mama Alice" zeggen. Dan denk ik: ooh, ze is erbij. Ze krijgt het mee. Dat kan niet anders, dat ze ergens die energie voelt. Wat wij nu doen, ik weet zeker dat dat is wat haar blij zal maken. Dat we zo veel kinderen kunnen helpen, met haar naam. En ik weet ook zeker dat ze zou zeggen: hou toch op over die naam, je hoeft toch niks over mij te zeggen. Want ze was zo bescheiden als wat."

"Frederique heeft een aangeboren vrolijkheid, dat heeft ze van mijn vrouw", zegt vader Jef Kallen. "Die vrolijkheid breekt muren af. Dat is gewoon haar optimisme. Ondanks de moeilijke tijden, ook daar soms. Dan zet ze door, krabbelt ze weer op. Dat doorzettingsvermogen heeft ze misschien een beetje van mij, maar vooral de vrolijkheid, daar ben ik zo verschrikkelijk trots op als vader."

Jef verwijst met het doorzetten naar een moeilijke periode drie jaar geleden, toen het Nederlandse stichtingsbestuur weinig fiducie had in de nieuwe plannen van een opleidingsrestaurant in Quinua. Het leidde tot een vervelend conflict. Juist daardoor weegt de waardering van de World of Children-prijs zo zwaar.

"Het comité heeft nadrukkelijk naar al onze projecten gekeken. We hebben een samenwerkingsverband met de Hotel Management School hier in Maastricht, we krijgen elk jaar stagiaires en vrijwilligers uit de hotelschool", vertelt Frederique. "Die komen ons mee steunen. We zijn negen maanden geleden met dat toeristische opleidingencentrum gestart. Op het platteland van Ayacucho, dicht bij toeristische trekpleisters. En daar worden jongeren opgeleid tot ober, kok en barman. En we hebben dus ook een restaurant erbij waar mensen komen, en we hebben tours, en een klimpark."

"En de leerlingen van de hotelschool komen om ons te ondersteunen. Dat is echt fantastisch, ik zou niet weten wat ik zonder hun zou moeten doen. Want ze steunen je in het management, ze steunen je in de bediening, met het opleiden van de leerlingen. Ze hebben meegeschreven aan het businessplan. Nu willen we huisjes gaan bouwen, zodat ook mensen kunnen overnachten, en we nog meer inkomsten kunnen genereren voor Mama Alice. Nou, gaan ze weer een businessplan schrijven. Dat is fantastisch".

"Ik denk dat ik een roeping heb. Het voelt gewoon, ik moet dit doen. Ik word gelukkig als ik kinderen gelukkig zie. Ik denk heel vaak: was ze er maar bij.

Papa kwam met zijn nieuwe partner op bezoek. Hij is zo gelukkig nu, ik ben zo blij voor hem. Maar eigenlijk had mama natuurlijk hier moeten zijn. Eigenlijk zou mama moeten zien wat we allemaal doen."

"" Toen ik de prijs kreeg, was ik natuurlijk hartstikke zenuwachtig.... maar het voelde zo warm, zo geweldig. Warmer dan wat ik normaal zou voelen. Ik wist: mama staat hier naast me en die geniet mee."

#WijZijnLimburg

In #WijZijnLimburg laten we je kennis maken met tal van verenigingen en initiatieven die bijdragen aan een mooier Limburg. Portretten van Limburgers die clubs draaiende houden, die zorgen dat in een wijk aandacht is voor elkaar.

Meer video's en informatie vind je op WijZijnLimburg.com

Pop in Limburg #13: Limburgse muzikanten in het buitenland

Pop in Limburg #13: Limburgse muzikanten in het buitenland

L1mburg Centraal - 22 oktober 2020

L1mburg Centraal - 22 oktober 2020

L1mburg Centraal: verspreiding coronavirus lijkt amper te stoppen

L1mburg Centraal: verspreiding coronavirus lijkt amper te stoppen

L1mburg Centraal: wie is het Vastelaovesgezicht van 2021?

L1mburg Centraal: wie is het Vastelaovesgezicht van 2021?

L1mburg Centraal: judoka Ivo Verhorstert naar Boedapest

L1mburg Centraal: judoka Ivo Verhorstert naar Boedapest

L1mburg Centraal: conservator Missiemuseum Steyl stopt ermee

L1mburg Centraal: conservator Missiemuseum Steyl stopt ermee

Logo 1Limburg

Programma's