#WijZijnLimburg: De vrijheid van Sophie

#WijZijnLimburg: De vrijheid van Sophie

Wat betekent vrijheid voor de jonge generaties? Sophie uit Sibbe heeft nooit een oorlog meegemaakt, maar is wel met de vrijheid bezig. "Duitsers moet je als vrienden zien, niet als vijanden".

De 21-jarige studente uit Sibbe schreef een Ode aan de Vrijheid. Die was zo goed, dat ze een prijs won van de stichting Margraten Eerbetoon. Haar Ode wordt nu opgevoerd met een actrice van de Toneelacademie en leden van de Philharmonie Zuid-Nederland. Haar verhaal trekt langs scholen, en wordt op zondag 15 september opgevoerd tijdens herdenkingen van de bevrijding in Maastricht en Margraten.

"Mijn verhaal ging over een Amerikaanse soldaat, Robert Morrison, ook nog heel jong. Ik heb zijn graf in België geadopteerd. Hij liet zijn leven in het vechten voor onze vrijheid. Door zijn ogen heb ik beschreven wat vrijheid betekent. Voor mij, maar ook voor de mensen die er in mogen opgroeien."

Voor haar opleiding gaat Sophie nu onderzoek doen naar een gesneuvelde Duitse soldaat in Terneuzen. "Daar is eigenlijk nauwelijks onderzoek naar gedaan. Het is ook moeilijk om achter die gegevens te komen. Maar ik ben wel benieuwd naar het verhaal van die Duitse jongen. Het is belangrijk om ook dat verhaal te vertellen. Ik vind dat we de Duitsers sowieso niet meer als vijanden hoeven te zien vandaag de dag. Ik vind het jammer dat dat soms nog wel gebeurt. Ik denk dat het wel te begrijpen is dat de generaties van rond de oorlog daar totaal anders tegenaan te kijken. Na wat ze allemaal hebben meegemaakt. En wat ze allemaal hebben gezien in de oorlog. Maar nu is een andere tijd.

We moeten laten zien dat we een Europa zijn. Niemand in Europa mag als vijand gezien worden vandaag de dag."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's