#WijZijnLimburg: De opmars van de makers

#WijZijnLimburg: De opmars van de makers

Zelf dingen maken. Uniek, dicht bij de klant, en niet meer van de container uit Vietnam. Nicole Barents heeft een missie in Maastricht. Ze weeft haar eigen dekens, kussen en tassen. "Zoals mijn oma". Nu nog op haar studentenkamer.

De maakindustrie is ondertussen goed voor 12 procent van de werkgelegenheid in Limburg, en draagt voor 15 procent bij aan de Limburgse waardeproductie. Creatieve jonge ontwerpers zoals Nicole vormen de nieuwe aanwas in die bedrijfstak. Die perfect aansluit bij de trend naar duurzaamheid.

"Het is heel belangrijk. In deze tijd van internet gaan mensen meteen online als ze iets nodig hebben. En dan halen ze het product van heel ver. Dat is raar. Hier in de buurt kun je vaak hetzelfde krijgen. We maken het hier meestal ook", zeg Paul Gorissen. Hij is een van de organisatoren van MaastrichtMade, een expositie die ontwerpers, makers, kopers en producenten samen moet brengen. Nicole is er ook.

"Het is voor mij een goede manier om met andere mensen in contact te komen. Ik hoop een keer wel een mooie werkruimte te krijgen. Of te kunnen huren. Het fijnste is met andere creatieve mensen om je heen, dat je met meerderen samen zit, om ook inspiratie van elkaar te krijgen."

Limburg was decennialang de regio van de maakindustrie. Textiel, keramiek, auto's, papier, zuivel, jarenlang waren het de pijlers onder de Limburgse economie. MaastrichtMade vindt dan ook treffend genoeg plaats in het Eiffelgebouw, waar decennialang Sphinx de keramische producten maakte. "We merken ook eigenlijk aan mensen die van buitenaf komen, uit de Randstad, maar ook vanuit het buitenland, vanuit de hele wereld, dat mensen dat ook verwachten in Maastricht. Juist door die geschiedenis, door die historie van het maken, dat je zou denken: hier vind ik die maakindustrie terug."

Een steuntje in de rug is volgens Nicole wel nodig. "Maastricht heeft dan wel de kunstacademie, maar de meesten van mijn jaargenoten zijn naar het noorden vertrokken. Terug naar huis, of naar werk in de Randstad. Ik wil graag in Maastricht blijven. Dan is het fijn als er iemand meedenkt."

Ook het LIOF ondersteunt de ondernemers in de maakindustrie.

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Logo 1Limburg

Programma's