#WijZijnLimburg: De levensles van kanker

#WijZijnLimburg: De levensles van kanker

Soms lukt het niet om positief te blijven als kankerpatiënt. Dat mag, zegt Rens Raemakers die zelf leed aan zaadbalkanker. "Je mag verdrietig en somber zijn."

Het Tweede Kamerlid uit Neer bracht een boek uit om kankerpatiënten een hart onder de riem te steken. "Mensen in mijn omgeving zeiden allemaal: 'Kom op, wel positief blijven, Rens. Wel vechten, strijden, je kunt het.' En ik merkte eigenlijk dat ik steeds verder af kwam te staan van de rest van de wereld. Ik moest de hele tijd in het ziekenhuis liggen. Iedereen zei wel: kom op, positief blijven. Maar mij lukte dat niet meer. Ik heb heel veel pijn gehad, heel veel ellende meegemaakt.

En daardoor heb ik een levensvisie ontwikkeld waarbij ik zeg: je hoeft niet altijd positief te blijven. Die ziekte kanker, die kan het soms gewoon zo moeilijk maken dat je je gewoon heel negatief mag voelen. Dat je je heel somber mag voelen. Daar hoef je aan niemand verantwoording over af te leggen.

"Sinds ik kanker heb gehad, en alles heb meegemaakt, heb ik het gevoel dat het iedere dag de laatste kan zijn. Dat het einde van het leven voor iedereen, voor elke persoon, elk moment om de hoek kan komen kijken. Dat maakt wel dat ik een soort visie heb van: Alles uit het leven halen. Alles eruit halen wat erin zit. Je dromen waarmaken, voordat het te laat is. "

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

Was #WijZijnLimburg de afgelopen tijd ook bij jou in de buurt?
Klik op onze interactieve kaart:

Logo 1Limburg

Programma's