#WijZijnLimburg: Blauwe Zorg

#WijZijnLimburg: Blauwe Zorg

"Vanuit hun hart voelen veel zorgprofessionals dat dit niet de manier is waarop we de zorg moeten inrichten. Daarom zij we gestart met Blauwe Zorg."

Anita Vermeer begeleidde het Limburgse proefproject. "Als je professionals de ruimte geeft, kunnen ze hun cliënten veel beter helpen", vertelt ze bij haar afscheid.

Blauwe Zorg probeert de zorg op een andere manier in te richten. Daarbij wordt nadrukkelijk gezocht naar een actieve inbreng van de patiënt. "Wat wil jij nou eigenlijk?", vragen we de patiënten om te beginnen.", zo vertelt huisarts Jan van Rooij in Maastricht. "Die vraag is hen vaak nog nooit gesteld. Ze moeten zelf aangeven wat ze belangrijk vinden in het dagelijks functioneren."

"We werken in Maastricht nu met sociale teams, een samenwerkingsverband van vele domeinen binnen de gemeente. De Kredietbank zit erbij, de GGZ, woningbouw, justitie en politie. Als we er als huisartsen niet uitkomen, kijken of we samen met de patiënt en alle partijen kunnen vinden wat er wel werkt".

Specialisaties
Door de specialisaties in de zorg, is het totaaloverzicht vaak niet meer aanwezig. "We worden steeds knapper, we kunnen steeds meer"zo verklaart Anita Vermeer. "Maar dat leidt er ook toe dat alles erg versnipperd raakt. En dat mensen niet meer als mensen worden gezien."

"Daarnaast zien we dat onze manier van financiering ook tot sturing leidt. De hulpverlener gaat zich gedragen naar de financiering. Er is bijvoorbeeld voorgeschreven hoeveel minuten tijd er zijn om iets te bereiken met een patiënt. Binnen sommige vakgebieden moet je een bepaalde diagnose stellen om hulpverlening te kunnen starten. Als voorbeeld geef ik de GGZ met mentale gezondheid. Willen mensen hulp kunnen ontvangen, dan moeten ze een diagnose hebben van een psychische aandoening. Voor de hulpverlener maakt dat niet zo veel uit, maar voor de patiënt kan zo'n label heel veel betekenen. Iets wat voor de financiering belangrijk is, gaat zo een rol spelen in de spreekkamer van de arts."

Blauwe Zorg
Het project Blauwe Zorg startte in Maastricht-Heuvelland in 2013. De ambitie is om de zorg anders in te richten en duurzamer te maken. "We kijken of de hulp die mensen krijgen, ook wel echt helpt. Of werkt het elkaar misschien tegen? We hadden bijvoorbeeld een gezin waar zeventien hulpverleners over de vloer kwamen. En al die hulpverleners maakten plannen, maar niemand kijkt naar het totaal, of het nog werkt voor dit gezin", aldus Vermeer.

Die organisatie kan er toe leiden dat een zorgmedewerker een afspraak maakt voor een kind met autisme, maar dat het betreffende kind al uit uit huis blijkt geplaatst. De totaalafweging ontbreekt. "Bij het gezin waar we vanuit Blauwe Zorg mee spraken, hebben we gevraagd aan wie ze nu echt iets hebben als gezin. Voor veel mensen is het moeilijk om aan te geven waar ze nu echt behoefte aan hebben. Daarom hebben we iemand aangewezen die het allemaal voor het gezin op een rijtje zet, die de regie neemt."

Afscheid
Vermeer verruilt de Limburgse Zorg in Ontwikkeling voor een nieuwe uitdaging in Tilburg. "Bij het begin van het project merkte ik dat zorgmedewerkers moeite hadden met het idee. De zorg is nu eenmaal georganiseerd zoals het is, daar ga ik niet zelf over nadenken. Maar laatst was ik bij een bijeenkomst met diezelfde sociale team. Zo veel ideeën waren er nu bij de professionals, zo veel werkplezier. Ik kan weer iets betekenen voor de cliënten, en ik heb er zelf iets over te zeggen. Als je de professional de ruimte geeft, kunnen ze de patiënt beter helpen."

#WijZijnLimburg

Hoe kun je Limburgers inspireren en hoe kun je de provincie beter maken? Dat is de achterliggende gedachte van de serie #WijZijnLimburg.
Door het vertellen van persoonlijke verhalen, wil deze serie nieuwe, verrassende initiatieven belichten.
Wij Zijn Limburg is een samenwerking van L1 met de Provincie Limburg en De Vereniging Limburg.

Meer video's en informatie vind je op L1.nl/WijZijnLimburg

L1mburg Centraal - 21 september 2020

L1mburg Centraal - 21 september 2020

L1mburg Centraal: nog een week en het proces tegen Jos Brech begint

L1mburg Centraal: nog een week en het proces tegen Jos Brech begint

L1mburg Centraal: project Gezonde Basisschool van de Toekomst zit erop

L1mburg Centraal: project Gezonde Basisschool van de Toekomst zit erop

L1mburg Centraal: MVV bereidt zich voor op duel tegen FC Den Bosch

L1mburg Centraal: MVV bereidt zich voor op duel tegen FC Den Bosch

L1mburg Centraal: voorrangsregel coronatesten: geen drukte in Limburg

L1mburg Centraal: voorrangsregel coronatesten: geen drukte in Limburg

Nicky, de ontknoping: John Vullers, privé-detective

Nicky, de ontknoping: John Vullers, privé-detective

Logo 1Limburg

Programma's