Wiel Vestjens overleden

Wiel Vestjens overleden

De Venlose zanger Wiel Vestjens is overleden.

De 81-jarige Vestjens was sinds 1969 actief in de Venlose vastelaoveswereld, eerst als solo-zanger, daarna in duo's en in de groep De Kammeraodjes.

Meeste overwinningen
Vestjens heeft de meeste overwinningen van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers op zijn naam staan. Hij won de liedjeswedstrijd maar liefst zes keer. Ook stond Wiel Vestjens geregeld in de buut en op de planken bij de Venlose Revue.

Gouden Narrenkap
Eind november kreeg hij nog de Gouden Narrenkap uitgereikt. Eén keer in de vier jaar ontvangt iemand de onderscheiding die door de SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge wordt toegekend.

"Een grote Jocus-man heeft ons verlaten. Een unieke stem is heengegaan. Wiel was een man die heel erg actief was en die we als Jocus bijzonder zullen missen. Wij wensen de familie veel sterkte met dit verlies." Roel Versleijen, Vorst Vastelaovesverniging Jocus

Wiel Vestjens

Als jongen van 8 maakte Wiel Vestjens in 1944 de bombardementen mee op de binnenstad van Venlo. Zingen deed hij al op jonge leeftijd bij het Martinuskoor in Venlo en op zijn twaalfde speelde hij mee in ‘Uig hae’, een revue van Venlonaar Sef Cornet.

Zijn succes binnen de vastelaovend begon in Blerick bij VV De Wortelepin waar hij in 1963 won met het liedje ‘Ein Bliëricks Maedje’ en in 1967 met ‘Pin-up’, een nummer van Ad Pollux en Frans Wetjens. Vanaf 1970 stond Vestjens ook op de planken als buuttereedner.

De meeste muzikale successen behaalde hij in Venlo waar hij veel liedjes van Frans Boermans (1917-1999), Thuur Luxembourg (1914-2010) en Giel Aerts (1917-1993) vertolkte. 34 Keer viel hij in de prijzen tijdens de liedjesavonden van Jocus. De eerste keer in 1968 met ‘Wae hebbe we dao dan?’. Andere bekende liedjes die Vestjens zong waren ‘As de sterre dao baove Straole’, ‘Lekker zunke’, ‘Merieke en zienen huzaar’ en ‘In’t Jaomerdal’.

Ook op het LVK was hij succesvol met liedjes van Frans Boermans. Vijf maal won hij samen met zanger Hay Crompvoets (1931-2009) het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers. In 1987 voor het eerst met ‘Minse wie weej’, een jaar later met ‘De Knapperikke’, in 1992 met ‘Waat hebbe we ’t toch good’, in 1994 met ‘Heej of dao’ en in 1997 met ‘Had ik maar’. In de Rodahal in Kerkrade in 2000 won Vestjens het Limburgs Vastelaoves Konkoer voor de zesde keer, dit keer samen met Gé Deenen met het liedje ‘Josefien’.

Vestjens vertolkte verder als zanger en toneelspeler enkele hoofdrollen in verschillende edities van de Venlose Revue die geschreven werden door Frans Boermans en geregisseerd door Theu Boermans. In totaal stond hij meer dan 100 keer op de planken.

De Gouden Narrenkap

Klasjenere Extra met Wiel Vestjens

Vestjens ontving zaterdag 25 november 2017 de allerhoogste Limburgse vastelaovesonderscheiding die een artiest in onze provincie kan krijgen: De Gouden Narrenkap. Vestjens ontving de muts en bijbehorende medaille in Tegelen uit handen van de SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesverenigine.

Het L1 programma Klasjenere was erbij en maakte een extra uitzending:

Klasjenere Extra met Wiel Vestjens

Luister ook naar de radio-reportage hierover:

|

Logo 1Limburg