Wereldpaviljoen Steyl wordt uitgebreid met virtueel Afrikaans dorp

Wereldpaviljoen Steyl wordt uitgebreid met virtueel Afrikaans dorp

Het Wereldpaviljoen in Steyl breidt flink uit.

Het is de bedoeling dat er volgend jaar een Afrikaans belevingscentrum bij komt.

Aan de telefoon hadden we initiatiefnemer René Poels; het Wereldpaviljoen, wat dat precies is en waarmee wordt het paviljoen precies uitgebreid?

|
Het bestuur heeft het groene licht gegeven om het plan verder te ontwikkelen en nu is het alle hens aan dek om het programma rond te krijgen en de benodigde geldmiddelen. We zijn gestart met een fondsenactie en hebben daarover onder andere overleg met de provincie Limburg, de gemeente Venlo en enkele fondsen. Daarnaast hebben we al een mooi bedrag gespaard en hebben we enkele giften gekregen. René Poels, Wereldpaviljoen

Dit zijn de plannen van het Wereldpaviljoen

Het Wereldpaviljoen pakt de uitdaging op om mensen van verschillende culturen met elkaar in verbinding te brengen. (Wereld)burgerschap wordt in de huidige tijd meer dan ooit gevraagd.

Massa’s mannen, vrouwen en kinderen zijn op de vlucht, mensen uit andere culturen proberen te integreren in onze samenleving. Vele bewoners in de wereld leven in grote armoede. Het vraagt om begrip en inlevingsvermogen om Wereldburger te worden. Scholen staan voor de grote taak om een goede invulling aan (Wereld)burgerschap te geven.

Het Wereldpaviljoen levert aan deze uitdaging een unieke bijdrage met het huidige Inleefatelier Nicaragua en het nieuwe te realiseren State of the Art belevingscentrum Afrika. Het project spreekt aan: we zijn door de ANWB gekozen bij de top 3 van meest maatschappelijke uitjes en onlangs zijn we uitgeroepen tot beste attractie van Limburg.

We gaan volgend jaar uitbreiden met een belevingscentrum Afrika (Ghana). Dat doen we in de huidige theaterruimte. Daarin creëren we in eerste instantie aan Afrikaanse sfeer die afhankelijk van de actualiteit aangepast kan worden. De hardware (eenmalige investering) blijft gehandhaafd,alleen de software en sfeerbeelden/attributen worden aangepast als het land/thema wijzigt.

Afrikaanse cultuur

We starten met een kleurrijke belevingsruimte waarin we als eerste de schijnwerpers richten op de Afrikaanse cultuur (Ghana) en de vluchtelingenproblematiek. Ghana is gekozen vanwege de "erfenis" van Cadier en Keer en bijdragen/medewerking van Noordlimburgse groepen zoals de Stichting Calebas (Venray/Ghana), Co Foundation van Venlonaar Bart van der Grinten in Kitase (Accra, Ghana) en missionarissen van Steyl die actief zijn in Ghana.

Het vluchtelingenprobleem is zeer actueel en met name de stroom vluchtelingen uit Afrika naar Europa (arm naar rijk) zal de komende jaren alleen maar toenemen. De vraag van gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg om onze armen te openen voor de vluchtelingen beantwoorden wij positief.

In het belevingscentrum kunnen de bezoekers zich inleven onder andere via Virtual Reality, films en het zelf ervaren (proeven, ruiken, doen). Met deze nieuwe communicatie vormen richten we ons ook op de doelgroep jongeren. Zowel educatief als recreatief.

Belangrijk onderdeel van de nieuwe belevingsruimte (ontwerp Gidi Roosen/GIX Interiors & Exhibitions/Horst) is een ingebouwde autobus waarin de bezoekers een reis maken door Ghana van de stad naar het platteland en zich vervolgens via Virtual Reality inleven in een authentiek dorpje, in een school, op bezoek bij het dorpshoofd en de vissers aan de kust. (Plan 360 Ghana+busrit/filmmaker Marijn Poels).

Beleef Afrika!

De bezoeker komt via een mysterieuze entree in een grote ruimte waarin hij zich meteen in Afrika waant. Kleuren, muziek en reuk ademen Afrika. Bij de bushalte stapt hij in de Afrikaanse bus en geniet van een tocht vanuit de westers ogende hoofdstad Accra naar het hoge Noorden. Daar zet hij de VR-bril op en beleeft in een beeld van 360 graden het leven in een authentiek Afrikaans dorp.

Verder kan de bezoeker ook kiezen uit enkele andere Virtual Reality films: een bezoek aan een dorpshoofd met Voodoo - rituelen, het volgen van kinderen bij en in een school. Eenmaal aangekomen stapt de reiziger uit en neemt plaats op een bank bij "Radio Ghana" waar hij via de Webcam rechtstreeks contact heeft met leeftijdsgenoten in Ghana of deelgenoot is van een Afrikaanse les op school.

De Afrikaanse kinderen kunnen via de Live Webcam de activiteiten van de Nederlandse bezoekers in deze belevingsruimte volgen. Bij "Radio Ghana" kan de bezoeker tevens digitaal alle informatie vinden over Ghana.

In een grote open werkplaats maken lokale ambachtslieden (Ghanese vrijwilligers die in Noord-Limburg wonen) beelden en kan de bezoeker zelf ook aan de slag. Van afvalmateriaal worden hier Afrikaanse schilden, maskers, muziekinstrumenten en speelgoed gemaakt. Hier bevindt zich ook een kleine expositie van bijzondere Afrikaanse beelden en maskers met tekst en uitleg.

De gong van het Afrikaanse muzikale kunstdoek van kunstenaar/musicus Jan Wilms nodigt de bezoekers uit om deel te nemen aan een muzikale performance. Tegelijk kan de bezoeker actief mee doen in een korte voorstelling over het dagelijkse leven van de "Zongo familie".

De grote originele wandschildering van een Ghanese vrouwen kunstgroep, in Steyl geschilderd door de leidsters van deze vrouwengroep uit het dorpje Sirigu, nodigt uit tot nadere bestudering van de emblemen die onderdeel uitmaken van dit project, genaamd Wall tot Wall. De jongere bezoekers kunnen, geïnspireerd door de muurschildering, zelf met verf en papier aan de slag.

Midden in de ruimte kunnen de bezoekers individueel of in groepsverband Afrikaanse spellen (o.a. het bonenspel) beoefenen, musiceren op Jembee en vele andere Afrikaanse gewoontes beleven. De volgende aspecten/thema's zijn daarin verwerkt: Spiritualiteit, het Dagelijks Leven in een dorp (mais stampen, water dragen, vloer vegen, slapen op matjes, musiceren e.d.) en Aardrijkskunde ( w.o. een grote houten puzzel van de Afrikaanse landen).

De bezoeker eindigt zijn bezoek aan Afrika bij het project Ferry tot Paradise. Op de muur is een grote afbeelding te zien van de Middellandse zee met een boot met vluchtelingen. Voor deze afbeelding staat een bijzonder kunstproject opgesteld: een originele Afrikaanse houten boot met honderd kleine en grote beelden en maskers uit Afrika, die het wereldpaviljoen in bruikleen krijgt De bezoeker neemt plaats op een vlonder en beleeft via de VR-bril hoe Afrikanen aan de noordkust voor veel geld een plekje veroveren om in een van de gammele boten de overtocht te maken en beleeft hij de gevaarlijke tocht. Deze 3D-simulatie is speciaal voor het Wereldpaviljoen ontwikkeld door het bedrijf BlueTea uit Ittervoort. Gelijktijdig krijgt de bezoeker informatie over de vluchtelingenstroom, de oorzaken en de gevaren.

Aangekomen in het "beloofde land" eindigt het bezoek aan Afrika en neemt de bezoeker plaats in La Cantina om daar even op adem te komen onder het genot van een Afrikaans drankje en/of hapje.

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's