Weblog: regio-vensters op landelijke zenders in aantocht

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Eerlijk is eerlijk, aanvankelijk dacht ik dat het een losse flodder was van staatssecretaris Dekker om de regionale omroepen ook zendtijd te geven op landelijke kanalen van de NPO. Maar inmiddels begin ik er echt in te geloven. De NPO zal ruimte moeten
In een brief aan het bestuur van de NPO schreef Dekker vorige week dat hij wil dat in het nieuwe Concessiebeleidsplan wordt opgenomen "hoe en wanneer de regionale vensters op de landelijke kanalen worden gecreëerd." Dekker wil dat plan medio juni op zijn bureau hebben. Dus er zal snel boter bij de vis moeten komen.
De regionale omroepen krijgen daarmee een prachtige etalage. Wie belastinggeld in de regio effectief wil besteden moet ook denken aan het vermarkten van de regio-omroepen. Bravo Dekker.
Eerst kijken naar het NOS Journaal, aansluitend een kort nieuwsprogramma met het nieuws uit eigen regio. In Friesland door Omrop Fryslan, in Limburg door L1. De kijker zal het zeker waarderen. Hoe ik dat weet? Omdat we in Limburg nu al (inter)nationaal en regionaal nieuws hebben ‘gekoppeld’. Sinds april van dit jaar zenden wij ook het NOS Journaal om 20.00 uur uit, gevolgd door L1 NWS. In een klein jaar tijd is ons nieuwsprogramma om 20:30 uur uitgegroeid tot ons best bekeken nieuwsprogramma na de eerste run om 17:30 uur. De kijker vindt het kennelijk prettig om achtereenvolgens bijgepraat te worden over ver weg en dichtbij. De BBC doet ’t al jaren zo.
Het venster is een etalage, geen vervanging van de zelfstandige regionale zenders. Voor nieuws is zo’n venster op een landelijk net prima, maar voor de rol als regionale cultuurdrager heb je er weinig aan. En ook de andere taken – duiding, diepgang en debat – kun je niet kwijt in een venster.
Natuurlijk weet ik wel dat de NPO nietcon amore de regionale omroepen ruimte zal bieden. Een van de argumenten is wellicht dat het doorkijk-effect afneemt als de regio ertussen wordt gepropt. Dat lijkt mij onzin. Limburgers, Brabanders of Zeeuwen die na het NOS Journaal kort en krachtig worden bijgepraat over nieuws uit eigen regio door hun ‘eigen’ omroep, zullen echt niet wegzappen. Zo’n regiovenster is toch het ideale bruggetje naar - bijvoorbeeld - Boer Zoekt Vrouw.
Leo Hauben
Hoofdredacteur L1