Blog: Dekker garandeert inhoudelijke autonomie regionale omroep

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Staatssecretaris Dekker van Media is heel helder in zijn brief aan de Tweede Kamer: de regionale omroepen blijven ook in de toekomst zelf bepalen hoe ze hun programmering invullen. Journalistiek autonoom. En hij voegt er nog aan toe: “De regionale
Wat deze zinnen in de praktijk precies betekenen kan ik nog niet overzien, maar het woordje ‘wettelijk’ lijkt me heel belangrijk. Dat maakt in elk geval duidelijk dat de staatssecretaris het prima vindt dat de regionale omroepen allerlei ondersteunende en technische diensten samenvoegen, maar het centrale bestuur (Regionale Publieke Omroep, RPO) moet zich niet bemoeien met de inhoud per regio. Heel goed, want juist de hechte, specifieke band met de eigen regio is het bestaansrecht van de regionale omroepen.
Daarnaast steunt de staatssecretaris het pleidooi van ROOS (gezamenlijke regionale omroepen) om in de Mediawet de benoeming van een Beleidscommissie media-aanbod vast te leggen. In iedere provincie komt zo’n programmaraad, die het “door de hoofdredactie voorgestelde media-aanbod beleid weegt, vaststelt en evalueert”. De staatssecretaris gaat in overleg met de provincies over hun rol bij de benoeming van deze commissies, die representatief moeten zijn voor de bevolking uit betreffende regio.
Als de provincies toch om tafel zitten met Dekker, dan kunnen ze wat mij betreft meteen bespreken tot hoever de taken en bevoegdheden van de Beleidscommissie media-aanbod reiken. Deze commissie is in mijn ogen cruciaal om te voorkomen dat de regionale omroepen sluipenderwijs steeds meer op elkaar gaan lijken en de band met hun eigen provincie steeds minder wordt. Dat zou het begin van het einde zijn. Gelukkig wil niemand dat, dus ik heb er alle vertrouwen in dat er voldoende waarborgen worden ingebouwd in het nieuwe model. Even goed vastleggen aan het begin van het traject kan geen kwaad.
En waar ik vrolijk van word is dat de staatssecretaris achter het uitgangspunt staat van de ROOS-bestuurders dat de bezuinigingen (17 miljoen voor de hele sector) nauwelijks ten koste gaan van de programma’s. “Ik vind het een goede keuze dat kijkers en luisteraars zo weinig mogelijk van de bezuiniging merken, want voor veel mensen is de regionale omroep een belangrijke en betrouwbare bron van informatie.” schrijft Dekker aan de Kamer.
Kortom, als een paar puntjes correct op de i worden gezet, dan ben ik aardig tevreden met de plannen. En één ding weet ik zeker: het wordta hell of a job voor het nieuwe RPO-bestuur om in een jaar tijd reorganisaties door te voeren die 17 miljoen euro moeten opbrengen. De mannen/vrouwen die deze baan gaan vervullen, kunnen hun zomervakantie 2016 alvast schrappen. Allemaal voor het goede doel: de kwaliteit van de programmering van de regionale omroepen overeind houden.
Leo Hauben, hoofdredacteur L1
8 september 2015