Weblog: de chaos is groot, leve de journalistiek in de regio

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Het debat over de toekomst van de regionale journalistiek is voor mij een debat over distributie. Echt, de Nederlandse journalistieke productie is – ook in internationaal perspectief – doorgaans op een behoorlijk hoog niveau. Het kan natuurlijk
Volgens mij gaat het erom hoe we de juiste informatie op het juiste moment van de dag via de juiste drager in de juiste proporties bij de juiste interessegroepen onder de aandacht brengen. Of je als nieuws-verzamelende organisatie van oorsprong een krant maakt of een omroep bedrijft, wordt een detail. Het verschil tussen de media vervaagt steeds meer door de digitale distributie van de informatie. Hoe beter de media het distributie-spel spelen hoe meer kans ze hebben om te overleven.
Helaas gaat de discussie over de journalistiek nog veel te vaak over de vraag hoe we het verleden kunnen herstellen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is daar een goed voorbeeld van. Hoe behouden we wat we hebben? Dat is meestal de kern van haar betoog. Als nieuwe initiatieven de bestaande wereld mogelijk bedreigen, dan springt bij de NVJ het licht onmiddellijk op rood.
Mijn stelling is: je kunt alleen innoveren als je tegelijkertijd bereid bent om te vernietigen. Zo heeft L1 als regionale omroep zijn nieuwssite L1.nl – de meest bezochte van Limburg – in september vernietigd. In plaats daarvan publiceren we ons regionale nieuws voortaan op 1Limburg, een digitaal nieuwsplatform van L1 en de Limburgse kranten. Nergens anders produceren én publiceren regionale krant en regionale omroep samen het regionale nieuws via steeds meer online-kanalen.
Door deze samenwerking krijgt de distributie van het ‘snelle’ regionale nieuws een flinke impuls, met de gebruiker als spekkoper. Beoogd resultaat van L1 en kranten: meer (jongere) mensen bereiken en de meest relevante partijen blijven in betrouwbaar, onafhankelijk Limburgs nieuws door simpelweg ijzersterk online aanwezig te zijn.
Door de laagdrempelige toegang tot internet, wordt de informatie-chaos alleen maar groter. En de journalistiek is er juist om orde te scheppen in die chaos. Vandaar dat ik optimistisch ben over de toekomst van de regionale journalistiek, mits de toekomstvisie niet is gebaseerd op de vraag hoe we behouden wat we hebben.
De volgende discussie staat alweer voor de deur. Wat is eigenlijk de toekomst van regionale televisie?
Leo Hauben, hoofdredacteur L1
22 november 2014