Walsjes Top-11 zaterdag 10 november bij Plat-eweg

Walsjes Top-11 zaterdag 10 november bij Plat-eweg

DJ-Jeroen Laven vroeg zich laatst op Facebook af waarom de walsjes het zo zwaar hebben tijdens de vastelaovend.

Zowel in de inzendingen als in de (halve) finalerondes van het LVK heeft de wals het zwaar. Laatst winnende LVK-wals was ‘Iech hub diech weer gevoonde’ van het Merretkoer geschreven door Bert en Ursula Garnier in het jaar in 1999.

Daarna wonnen er alleen nog maar vier- of tweekwartsmaatliedjes. “Het lijkt wel of artiesten denken dat ze met een wals geen kans maken’, zo verzucht LVK-presentator Henk Hover, zelfverklaard liefhebber van vastelaoveswalsjes.

“De vonk is eigenlijk overgeslagen bij Sandra Hoen die tijdens het LVK van 2004 het nummer ‘ Veur 'n welske bèn ich gebaore’ zong. Ik meen me zelfs te herinneren dat er in steden als Maastricht twee vastelaovesliedjes gekozen werden , een wals en een mars”.

Als feest-DJ en als radiomaker is een walsje een welkome afwisseling tussen de marsen en de polka’s of de schlagersound waaruit de vastelaovesmuziek heden ten dage voor 95% uit bestaat.

Jeroen Laven: “Hoe komt het dat de welskes achterblijven? Is het niet zo dat alle classics die wel al jaren meezingen welskes zijn? Een couplet van bijvoorbeeld Spik & Span meezingen kunnen er maar weinig maar zodra de eerste noot van een Erwin Brepoels of Beppie Knubben sjoenkelaer ingezet gaat worden zingen we massaal 3.30 minuten van voor tot achter mee... “

De wals geeft natuurlijk een hele andere interactie bij het publiek: even stoppen met hossen of polonaise lopen, maar een momentje van rust, buurman- of buurvrouw even in de arm genomen en lekke sjoenkele en meezingen op een walsje is het ultieme vastelaovesgeveul.

Als vooruitblik op de11devande11de draait Henk Hover zaterdag 10 november in Plat-eweg de 11 meest gevraagde walsje.

Meedoen kan via de Facebook van L11 Alaaf. Insturen kan tot en met woensdag 7 november. Let wel: het gaat om ‘zuivere’ walsjes: nummers die van de eerste tot de laatste noot in 3/4e of 6/8ste maat uitgevoerd worden….

Alle walsjes komen (zover beschikbaar) in deze spotify playlist terecht

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's