Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

Het team van Óngerwaeg reist voor zijn zoektocht naar bijzondere verhalen van gewone mensen door de hele provincie in de Óngerwaeg-Mini.

De afleveringen deze week op L1 TV komen vanuit:

Maandag 9 juli: Krententuin (Roermond)

Soms gaan we ook weleens heel vroeg op pad om ochtendmensen te ontmoeten.

In Roermond maken we een praatje met Liesbeth, die in gezelschap van haar hondje en een kop koffie al buiten zit. Ze stuurt mede-buurtbewoner Jacky aan om het kadaver van een rat op te ruimen. Liesbeth - in witte ochtendjas - heeft het hart op de tong en dit is volgens haar nog steeds een heerlijke buurt om te wonen. Vroeger hadden deze delen van de stad nog veel klinkender namen dan tegenwoordig, zoals de Krententuin. Vraag Liesbeth niet waar die naam vandaan kwam, maar beeldend is het wel!

Aflevering bekijken

Dinsdag 10 juli: Afrikaantjes (Oostrum)

Op een grijze zaterdagochtend in Oostrum staan twee mannen met elkaar te kletsen.

Vroeger waren ze collega's en nu zoeken ze elkaar nog weleens op voor een praatje. Huubke heeft hier zijn volkstuintje en hij krijgt van de naastgelegen manege paardenmest. Alles wat hij niet nodig heeft, rijdt hij uit over de akker naast de volkstuin. Nu heeft vriend Piet het trekkertje voor Huubke gereden, maar normaal doet Huub dat zelf. Maar hoe bestuur je een trekkertje en krijg je tegelijkertijd de mest van het aanhangertje af? Daar heeft Huub een foefje voor!

Aflevering bekijken

Woensdag 11 juli: De Kopere (Hout-Blerick)

Iedereen in Hout-Blerick kent Mathje van de Kopere. Math was de loodgieter in het dorp, vandaar de bijnaam.

Dat we in contact komen met Math is toevallig, want we waren zijn huis eigenlijk al voorbijgereden. De voormalige etalage is weliswaar ingericht als een pretpark, maar het geheel maakt een gesloten indruk. Maar achter het huis is enige activiteit en ook in Hout-Blerick - zo blijkt - kent men Óngerwaeg. De vrienden van Math vroegen zich al af wanneer we eens voor de deur zouden staan! Math heeft namelijk zijn huis en voormalige loodgieterswinkel omgetoverd tot duivenmuseum!

Aflevering bekijken

Donderdag 12 juli: Geurtuin (Meers)

Met open armen worden we ontvangen in de geurtuin van Jacqueline. Hoewel het enorm veel werk is, komt deze tuinvrouw hier in Meers helemaal tot rust.

Elk deel van de enorm diepe tuin heeft een ander thema, van rozen tot oosterse sferen. En de flora wordt versterkt door de fauna van de buurman. Jacqueline heeft duidelijk groene vingers, ook al zijn ze nu even zwart. En de grootste verrassing openbaart zich bij het pluimvee: de Geert Wilders-kip!

Aflevering bekijken

Vrijdag 13 juli: Ollie & Gillie! (Afferden)

In 'Offere' lopen we Annie tegen het lijf. Wat een prachtige omgeving hier aan de rand van Afferden.

En als je dan Limburgs praat met iemand uit dit dorp dan vliegen de 'ollies' en 'gillies' je om de oren. Maar wat is nu precies het verschil tussen de Afferdse woorden 'ollie' en 'gillie' en wanneer gebruik je ze? We komen er met Annie niet helemaal uit, als precies op tijd zich een 'hulplijn' aanbiedt!

Aflevering bekijken

Zaterdag 14 juli: Sjouwtherapie (Nederweert)

In Nederweert wanen we ons in een sprookjeswereld en dat is het eigenlijk ook. In de hectare bos die Leo en Marie Koppens rijk zijn is de afgelopen 15 jaar een wondere wereld van houten figuurtjes ontstaan.

Eigenlijk zou je Leo de Limburgse Anton Pieck kunnen noemen! Al het hout zaagt hij zelf, natuurlijk uit eigen bos en dat is best wel zwaar werk als je dik in de zeventig bent. Maar sjouwen houdt je jong en is volgens Leo de beste therapie die er is. Onthouden dus: sjouwtherapie!

Aflevering bekijken

Zondag 15 juli: Backpacker (Reutje)

In de bossen rondom het dorpje Reutje ontmoeten we Tim. Die zit even te rusten op een bankje.

Tim loopt graag lange afstanden. Naar Santiago de Compostela is hij al geweest en op dit moment loopt hij het Pieterpad. We geven hem tips voor leuke overnachtingsplaatsen en plekjes waar je lekker kunt eten. Per slot van rekening staat wij Limburgers bekend om onze bourgondische inslag en daarnaast bewijzen wij deze Brabantse backpacker graag een dienst. Sympathieke man, die enige tijd gelden zijn vrouw verloor en zich daarna nog meer op het wandelen heeft gestort. Ideaal om je hoofd leeg te maken en om andere mensen te ontmoeten. Want andere mensen hebben weer hun eigen verhalen en daar word je volgens Tim nooit slechter van. Laten wij het daar nou helemaal mee eens zijn!

Aflevering bekijken

Óngerwaeg

Óngerwaeg reist door heel Limburg op zoek naar de mooiste verhalen.
Maandag tot en met zaterdag om 17:00, 19:00 en 22:00 uur op L1 TV.

Eén van de honderden uitzendingen van Óngerwaeg gemist?
Bekijk eerdere afleveringen op L1.nl/Ongerwaeg

Was Óngerwaeg de afgelopen tijd ook bij jou in de buurt?
Klik op onze interactieve kaart:


Logo 1Limburg

Programma's