Waar is Emil? Bij Tamara Hodzelmans

Waar is Emil? Bij Tamara Hodzelmans

Zaterdag 6 maart op L1 Radio

Tamara Hodzelmans is opgegroeid tussen de bloemetjes in haar vaders zaak. Intussen is ze de vijfde persoon in de familie Hodzelmans met een bloemenzaak op Kaalheide, Kerkrade-West. “Op mijn 20ste (1994) ben ik mijn eigen bloemenwinkel begonnen. Dit doe ik nu al zo’n dik 25 jaar en nog steeds met veel passie en plezier.

Mijn grote hulp in de zaak is mijn man Hans Hirsch. Uiteraard werken wij alleen maar met verse hoogwaardige bloemen en materialen, elke dag weer. Zo is de kwaliteit van uw bloemwerk gegarandeerd en staan wij natuurlijk open voor alle wensen met betrekking tot het samenstellen en maken van boeketten en bloemstukken voor welke gelegenheid dan ook. Want bloemen zeggen meer dan woorden”, aldus Tamara Hodzelmans.

|

Bloemenfamilie:

Ik zit met mijn bloemenzaak midden in een bloemenwijk gevestigd hier op Kaalheide, Kerkrade- West, afgelopen november 2020 al 25 jaar. Mijn vader Wiel heeft in de bloemen gezeten en mijn Tante Dora heeft vroeger op de Kaalheidersteenweg in Kerkrade een bloemenzaak gehad. Misschien bekend voor de mensen uit deze streek: Naderhand heeft de oud-voetballer Dick Nanninga die bloemenwinkel overgenomen. Ook mijn andere tante Maria en ook nog een neef hebben een bloemenwinkel gehad dus wij zijn echt een bloemenfamilie. Als klein meisje mocht ik papa helpen en met negen jaar maakte ik bloemstukjes voor mijn moeder en stiekem als iemand zei: Wat een leuk bloemstukje, dan verkocht mijn vader dat gewoon. Ik heb wel een bloemenopleiding gedaan, toentertijd zat dat in Venlo en dat ging toen over naar Roermond. Ik heb een 4-jarige opleiding gedaan. Ik vind het wel belangrijk om een fatsoenlijke basis te hebben, toch ook de theorie te weten en daarnaast is het heel belangrijk om genoeg praktijkervaring op te doen. Iemand die van school afkomt zonder veel praktijkervaring, nou ja, dat gaat hem niet worden. Dat is wat tegenwoordig jammer genoeg heel veel gebeurd. Er zijn leerlingen die een aantal jaren bij de grotere bloemenketens stage lopen en daardoor niet het exacte ambacht leren. Ze leren een boeket binden, ze leren misschien dat boeket ook te verkopen maar het is altijd dat kant-en-klare. Maar echt die specifieke ambacht, een bloemstuk op maat voor de klant maken? Als een klant komt dan neem ik daar de rust voor, bespreek ik dat en wil ik weten: Hoe is die persoon? Of bijvoorbeeld bij grafwerk, dat vind ik heel belangrijk, dat is echt mijn passie: Hoe was die persoon? Waar hield die van? Als dat bloemstuk een paar dagen later op de kist ligt dan vind ik dat de familie daar moet zitten en moet denken van: “Ja, en dit is pap. Dit is mam. Dat past bij die persoon”. En als dat zo is, dan heb ik het goed gedaan. Tamara Hodzelmans

Unieke en creatieve bloemsierkunst is een ambacht:

Ik zelf ga heel vaak uit van de producten. Ik heb een ruwe schets in mijn hoofd, waarvan ik denk dat het past. Gaandeweg met het samenstellen van de producten zit er net die ene mooie kronkelige bloem tussen die net die kant uitgaat die ik mooi vind. Dat hoeven niet allemaal perfecte bloemen en perfecte stelen te zijn want dat maakt dat bloemstuk uniek. Het valt in mijn handen. Als de klant zegt: “Maak dit bloemstuk na. Dan zeg ik altijd tegen de klant: Ik maak u ongeveer zoiets.” Als mensen bijvoorbeeld iets uit een boek kiezen kijk ik naar dat plaatje. De producten die de klant heeft gekozen moeten er in zitten maar de rest ontstaat op dat moment. Elk ambacht is een soort van kunst. Dat is met die bloemen ook. Dat bloemstuk wat ik maak is kunst, dat is een bijzondere creatie. Dat boeketje wat je bijvoorbeeld online kunt bestellen van een fotootje. Die dag kunnen 50 mensen dat fotootje aanklikken en dat boeket wordt 50 keer gemaakt. Dat kan een mooi boeket zijn en daar kan je ook plezier aan beleven maar dat is in mijn ogen geen bloemsierkunst. Dat heeft niks met ambacht te maken. Tamara Hodzelmans

Mijn eigen bloementaal:

Die bloementaal van mij is als die vaste klant komt en zegt van: “Tamara maak maar iets, je weet wel wat ik mooi vind. Of die klant die komt: Maak je me een mooi boeket voor mijn vrouw?” En ik vraag : Wat wilt u graag hebben? En hij: Jij weet waar mijn vrouw van houdt. Het is vaak zo dat de eigen man niet weet waar zijn vrouw van houdt. Hij weet wel dat ik weet waar zijn vrouw van houdt. Dat vind ik en is de bloementaal. Ik ben hier goed in, ik doe dit al mijn hele leven en omdat het een heel speciaal, bijzonder, mooi, creatief vak is. Een ambacht die absoluut niet verloren mag gaan. Dat er dan niet meer dat unieke bloemstuk wordt gemaakt waar die liefde en die passie in zit. Het is de passie voor bloemen en de liefde voor bloemen. Dit is Tamara. Tamara Hodzelmans

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 13 april 2021

L1mburg Centraal - 13 april 2021

L1mburg Centraal: de Ramadan ten tijde van de avondklok

L1mburg Centraal: de Ramadan ten tijde van de avondklok

L1mburg Centraal: hoeveel geduld hebben studenten nog?

L1mburg Centraal: hoeveel geduld hebben studenten nog?

L1mburg Centraal: GaiaZOO en Toverland doen niet mee aan proef

L1mburg Centraal: GaiaZOO en Toverland doen niet mee aan proef

L1mburg Centraal: huisartsen in Limburg bezorgd over vaccinperikelen

L1mburg Centraal: huisartsen in Limburg bezorgd over vaccinperikelen

Limburg Doc: De Peel in brand

Limburg Doc: De Peel in brand

Logo 1Limburg

'Wolf' in Brunssum blijkt grote hond

'Wolf' in Brunssum blijkt grote hond

Op social media is ophef ontstaan over een 'wolf' die afgelopen weekend in Brunssum gesignaleerd zou zijn terwijl hij aanstalten maakt een pasgedood schaap op te eten.

Programma's