Waar is Emil? Bij Rob Pierik

Waar is Emil? Bij Rob Pierik

Zaterdag 7 november op L1 Radio

Duurzaamheid en liefde voor meubels maken komen echt samen bij de jonge meubelmaker Rob Pierik. Hij houdt van zijn ambacht, maar wil dit niet ten koste laten gaan van onze natuurbronnen. Klimaatverandering maakt duidelijk dat er duurzaam om moet worden gegaan met de beschikbare natuurbronnen. 

Vanuit die gedachte en de liefde voor hout en ambacht wil Pierik bijdragen aan een betere wereld. "Bij mij kom je voor een écht uniek en duurzaam meubel of interieur ontwerp van kwaliteit. Alles wat in mijn werkplaats wordt gemaakt is van duurzaam hout. Ik maak zowel meubels voor particulieren als voor bedrijven. Ik laat mij leiden door duurzaamheid en details. Mijn stijlen lopen daarom enorm uiteen, van modern tot klassiek, maar ook zeker industrieel", aldus Rob Pierik.

|

Een speeltuin vol bomen en de structuur en geur van eikenhout:

Ik gebruik voornamelijk eikenhout, soms notenhout maar voornamelijk eikenhout. Je kan het in vele kleuren maken. Het is een hardhoutsoort, met noesten, zonder noesten. Eikenhout is gewoon een top houtsoort. Het begint eigenlijk en natuurlijk vanaf de boom, als ik die zie dan denk ik: die boom, die moet ik later hebben, want daar kan ik de mooiste meubels uit maken. Het is ook gewoon de geur, het maken. Als ik al de houthandel binnenloop dan is het gewoon een speeltuin voor mij, om te kijken welke boom bij mijn klanten past en wat kan ik ervan maken. Het is ook wel een beetje ervaring, maar het is ook de manier waarop ik op dat moment de boom zie liggen. Je ziet het en dan denk ik: wauw, dit is hem. De bomen worden dan gezaagd, zijn gedroogd en van tevoren liggen ze al 2 tot 3 jaar winddroog. Daarna gaan ze de oven in en als het dan ovendroog is kan ik het kopen. Ik koop voornamelijk een boom om het meeste uit de boom te halen. Om wat duurzamer te zijn koop ik zelf de bomen. Het is wel wat meer werk en wat zwaarder werk, maar het maakt het wel veel unieker want ik kan alles erin laten wat ik wil. Het meeste hout komt uit beheerde bossen uit Frankrijk. Ik vind, van wat ik tot nu toe gezien heb, dat je in Frankrijk toch het beste eikenhout krijgt wat er is. Daar groeit het wat beter en wat sneller. In Nederland groeit het wat rustiger maar in Frankrijk is meer aanbod en zijn er veel grotere bosgebieden. Rob Pierik

Generaties lang plezier van duurzame meubels:

Mijn bedrijf bestaat nu 2 jaar en ik ben vanaf mijn achttiende bezig. Toen ben ik begonnen met dingetjes te verzamelen, voornamelijk hout. Ik ben eerst timmerman geweest in de bouw maar daar werd zoveel weggegooid en dat vond ik jammer. Toen heb ik mijn vader eens lief aangekeken van: Mag ik het tuinhuisje inpikken? Zo is het begonnen en nu ben ik 25 en heb ik een grote meubelmakerij. Iets uit massief hout maken is toch heel iets anders dan zomaar een plaatje op maat zagen. Mensen onderschatten het ambacht ook vaak. Er wordt ook te veel weggegooid. Als ik naar het stort ga of gewoon buiten kijk en zie dan mooie antieke meubelen, dat wordt dan gewoon weggegooid en dat vind ik zo zonde. Wat ik heel belangrijk vind is om, ook in deze tijd, meubels te maken die sowieso langer meegaan. Maar ook als je denkt: ik ben dat meubel zat. Dan kun je dat naar mij brengen, schuur ik het op en krijgt het een nieuw kleurtje waardoor die toch weer in je interieur past. Als je gewoon normaal met mijn meubels omgaat, gaan ze wel generaties in de familie mee. Dus het is wel zeker duurzaam. Ik koop een boom en elk stukje wordt in zijn geheel benut. Dat wil ik ook een beetje doorgeven aan de mensen. Rob Pierik

Puur handwerk, spanning, creativiteit en naar hout ruiken:

Er worden ook meer bomen gekapt dan dat er terug geplant worden. Dat wil ik een eigenlijk tegenhouden door meubels te maken. Natuurlijk koop ik ook bomen die gekapt worden maar wel uit beheerde bossen. Een boom leeft heel lang en dan wil ik ook die boom een leven lang laten leven door de meubelstukken die maak. Als ik uit ga eten bijvoorbeeld kijk ik wel eens onder een tafel, zo van: Wie heeft dit hier gemaakt? Of het gemaakt is of klaar gekocht is. Ik ben altijd wel nieuwsgierig hoe dingen gemaakt zijn. Je moet het bij het ambacht houden. Handwerk voornamelijk. Niet op een knopje drukken en alles loopt maar. Natuurlijk heb ik ook machines die soms nodig zijn voor sommige werkzaamheden. Het moet puur zijn want als je gewoon nog alles met de hand doet ben je net wat breder dan dat je alleen maar machinaal bezig bent en alles door de machine duwt. Dat het hout spreekt vind ik wel het belangrijkste. Het meubel moet staan en je moet denken van: Wauw. Het is ergens ook een bepaalde spanning. Ook naar de klant toe maar ook voor mij van: Als ze het maar mooi gaan vinden? Als het maar past wat ik allemaal maak? Want soms gaat het om millimeter werk. Als het dan toch allemaal past voelt dat wel warm ja. Ik kan in dit vak heel creatief zijn, dat vind ik het belangrijkste. Het werken met hout en het werken met handen. Ik moet gewoon heel veel kunnen maken en dat kan ik in dit ambacht allemaal kwijt. Het is gewoon mijn leven. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Ik ruik naar hout, zegt mijn vriendin weleens. Dingen maken en creëren. Ja, dat is gewoon mijn ding. Rob Pierik

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten Europa: de impact van de VS-verkiezingen op Limburg

AvondGasten Europa: de impact van de VS-verkiezingen op Limburg

L1mburg Centraat - 24 november 2020

L1mburg Centraat - 24 november 2020

L1mburg Centraal: corona en de Euregio: grenzen dicht of toch niet?

L1mburg Centraal: corona en de Euregio: grenzen dicht of toch niet?

L1mburg Centraal: rust houden is het devies voor Jessica Blaszka

L1mburg Centraal: rust houden is het devies voor Jessica Blaszka

L1mburg Centraal: oud-burgemeester van Weert schrijft boek

L1mburg Centraal: oud-burgemeester van Weert schrijft boek

L1mburg Centraal: gedeputeerde Burlet: terugtreden Baudet is heldhaftig

L1mburg Centraal: gedeputeerde Burlet: terugtreden Baudet is heldhaftig

Logo 1Limburg

LIVE: Groeiende vraag naar zorgpersoneel in coronatijd

LIVE: Groeiende vraag naar zorgpersoneel in coronatijd

Het aantal besmettingen daalt iets en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt klein beetje toe. Ondanks de lichte schommelingen, blijven strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Programma's