Waar is Emil? Bij Pauline Bisscheroux

Waar is Emil? Bij Pauline Bisscheroux

Zaterdag 3 april op L1 Radio

Pauline Bisscheroux is een modiste, verschillende vakopleidingen in binnen-en buitenland vormen hiervoor de basis. In haar atelier, in hartje Maastricht, gaan creativiteit en vakmanschap hand in hand.

Hoeden worden op maat en met de hand gemaakt. De mooie materialen worden bewerkt met verfijnde technieken. De hoed wordt afgestemd op de stijl en kleur van de kleding, indien van toepassing natuurlijk rekening houdend voor elke gelegenheid. 

“Ook voor hoofdbedekking in verband met gezondheidsredenen kunt u bij mij terecht dan zoeken wij samen naar een passende oplossing. Ik vind het vooral erg leuk om een hoed voor iemand te ontwerpen, maken en zoeken die hem of haar goed staat. Op maat maken is vakwerk”, aldus Pauline Bisscheroux.

|

Met goede duurzame materialen mooie creaties maken:

De hoedenmallen, de blokken, waar ik de hoeden van maak zijn van lindenhout omdat ze goed tegen warmte en hitte moeten kunnen. Het moet sterk zijn. De vorm komt er dan ook goed in als die goed vastgezet wordt op het hoedenblok. Ik heb zomermaterialen en wintermaterialen. Ik zoek met zorg altijd de materialen uit. Het moeten sowieso goede materialen zijn en ook moet ik weten waar ze vandaan komen. Vooral tegenwoordig is dat belangrijk, voor de duurzaamheid. Dan kun je ook mooie creaties maken. Het is een gevoel maar ook het zien van het materiaal. Of het fijn geweven is of wat grover. Maar het is ook een beetje wat je wilt uitstralen. De creativiteit, het kunstzinnige, de liefde voor het vak, dat zat er gelijk al in en dat is uitgegroeid tot vakmanschap. Ik wilde weten hoe iets gemaakt was. Ik wilde graag maken. Hoeden is wat later in mijn studietijd ontwikkeld, dat ik hoeden verzamelde. Ik vond hoeden altijd al fascinerend. Ik vind het iets toevoegen aan de vrouwelijkheid en ook voor heren is het een uitstraling. Het is ook bescherming, voor de regen, voor de kou. En natuurlijk tegen de zon. Voor huidkanker maar ook dat je niet altijd fel die zon in je gezicht hebt of op de huid. Dat is zeker heel belangrijk tegenwoordig, merk ik steeds meer. Pauline Bisscheroux

Samen zoeken naar de juiste hoed die je graag draagt:

Je probeert altijd weer iets nieuws uit. Weer nieuwe bandjes, nieuwe creaties. Ik vind het heel leuk om met veren te werken of droogbloemen of te laseren in hoeden. Je zoekt altijd wel weer iets nieuws. Natuurlijk heb je weer andere kleuren. Dat ligt ook een beetje aan jezelf: wat voeg je eraan toe? Ik probeer me toch altijd weer te inspireren om iets nieuws te zoeken. Nieuwe technieken, nieuwe materialen en iets toevoegen aan een hoed. Vooral op vakanties zie en zuig ik altijd heel veel nieuwe dingen op. Bijvoorbeeld als je in Spanje bent, in Griekenland of Portugal. De zee en natuurlijk de natuur ook. Je hebt bloemen, je hebt takken. Ieder persoon is weer anders. De een wil graag opvallen, dan ga je ook een wat exclusievere en wat grotere hoed uitzoeken dan bij de ander. Sommigen willen een wat minder bescheidenere hoed. Je zoekt het bij de klant en het is een samenwerking. Je gaat samen op zoek naar de hoed. De vrouw of man moet zich er vooral goed bij voelen. Dat die ook graag de hoed draagt. Pauline Bisscheroux

Creatief gelukkig zijn op de juiste plek:

Vroeger werden hoeden natuurlijk veel meer gedragen, maar nu komt de hoed wel weer meer terug, vind ik. Ook jongeren dragen heel graag hoeden. Vroeger waren het exclusievere, grotere hoeden. Hoe meer veren, hoe meer bloemen, des te meer rijkdom was het. Tegenwoordig vinden jongeren het gewoon meer een statement, het is ook hip. Je kunt er iets mee uitstralen. Ik denk zeker dat dit ambacht zal blijven bestaan. Mensen waarderen vakmanschap. Mensen waarderen ook dat het handgemaakt is. Dat ik persoonlijk kan helpen en advies kan geven. Ik heb ieder jaar stagiaires, dat vind ik ook ontzettend leuk en heel belangrijk, dat jonge mensen dit ook weer leren. Zij leren heel veel van mij en het is heel leuk om dit samen een plek te geven. Ik doe dit nog steeds met liefde, inspiratie uithaal. Ik vind het ook fantastisch om het in mijn atelier, hier in hartje Maastricht, te doen. Hier voel ik me op mijn plek. Het samenwerken, het maken en ook aan de klanten iets toevoegen, dat vind ik heel belangrijk. Als ik creatief bezig ben, dan ben ik mezelf, dan voel ik me gelukkig. Hier kan ik me echt in vinden, voel ik me in thuis. Ik werk hier met plezier. Pauline Bisscheroux

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: zijn MVV en Roda JC klaar voor de derby?

L1mburg Centraal: zijn MVV en Roda JC klaar voor de derby?

Logo 1Limburg

Programma's